6 stvari koje svekrva/punica nikada ne bi trebala činiti
Foto: Michael Andrew Keerdo-D/Flickr

Postoji nekoliko stvari koje svekrva ili punica nikada ne bi trebala činiti. Ovo su neke od njih! Miješanje u brak može stvoriti nepotrebnu tenziju koja neće pomoći njihovoj vezi.

Zauzimati stranu

Nitko, uključujući i svekrvu/punicu, ne bi trebao zauzimati strane u svađi ili raspravi bračnog para. Neki parovi se mogu razvesti zbog miješanja njegovih ili njezinih roditelja. Još na prvom vjenčanju je bilo rečeno, “Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo” (Postanak 2,24), a možemo to i ovako reći i dalje biti u pravu: ostavit će čovjek svog oca i majku i ostavit ih izvan svog braka, i naravno ovo se odnosi i na ženu.

Omalovažavati supružnika

Imam sjajan odnos sa svojom punicom i nikada nije rekla ružnu riječ o meni. Čak ni moja majka nikada nije rekla ništa osim lijepih stvari o mojoj supruzi koji su nam poslužili da ojačaju naš brak. Da je netko rekao o mojoj ženi nešto što mi se ne bi svidjelo, shvatio bih to osobno. Tko vrijeđa nju, vrijeđa i mene.

Kritizirati dom

Kada je punica mog prijatelja došla na njihovu proslavu useljenja nakon što su kupili svoju prvu kuću, kritizirala je način na koji su je sredili. Nije joj se svidjelo kako su kauč i stol namješteni, nije joj se svidio tepih, nisu joj se svidjele mnoge stvari, a sve ovo se događalo pred drugim ljudima.

Mogao sam primijetiti da je moj prijatelj bio povrijeđen, više zbog svoje žene nego zbog sebe. Toliko su se oboje trudili da srede svoj dom kako su htjeli i onda je punica uništila proslavu useljenja.

VIDI OVO: BOG IMA PLAN ZA VAŠ ODNOS: 4 stvari koje snaha i svekrva trebaju imati na umu

Kritizirati sinovljevu ili kćerkinu brigu

Oduvijek sam bio mršav i ako bi netko rekao “Žena te ne hrani dovoljno dobro,” moram zauzeti stav, jer imam brz metabolizam, i mogu jesti, jedem i jedem i da ne dobijem mnogo na težini (osim one između ušiju), zato nije pravedno kritizirati supružnika zbog nebrige njihovog sina ili kćeri. To je izvan svake mjere po mom mišljenju.

Nikad ne bih dopustila da moje dijete to radi!

Ovo zaista boli. Ako muževi ili ženini roditelji iz nekog razloga kažu “Nikad ne bih dopustio/la da moje dijete to radi”, onda se oni miješaju, i na neki način, osuđuju snahu ili zeta što ne čine ono što njihovi roditelji smatraju ispravnim. Da, savjet bake i djedova je bitan, ali prvo treba biti potražen, a ne bačen u lice. Ovo može stvoriti teže slučajeve ljutnje.

Spominjati prošle djevojke/dečke

Nikada se ne završi dobro kada roditelji bračnog para spominju prošle neuspjele veze svoje djece. Apsolutno nema razloga zbog kojeg bi oni otkopavali stvari iz prošlosti koje su davno zakopane. Muž ili žena se još gore osjećaju kada oni kažu, “Tvoj stari dečko/djevojka je sad liječnik ili (samo ispunite prazninu)” jer to ukazuje je njihov supružnik gubitnik u usporedbi s prošlom vezom.

VIDI OVO: Kada vam se svekrva/punica počne uplitati u život, kršćanski je ovako reagirati!

Zaključak

Naravno, ovo sve vrijedi i za svekra/punca jer i oni mogu učiniti stvari koje sam spomenuo gore. Najbolje je pustiti bračni par da se sam suoči sa svojim problemima. Miješanje u brak može stvoriti nepotrebnu i suvišnu tenziju koja nimalo neće pomoći njihovoj vezi.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Faithinthenews.com