5 stvari koje trebate učiniti kada patite

Nitko nije imun na patnju. Donosimo 5 stvari koje trebate učiniti kada patite.

Ničiji život nije lišen patnje. Susrećemo je u smrti voljene osobe, gubitku posla, prekidu veze ili gubitku sna. Bez obzira kakva je situacija, svi ponekad patimo. Ali malo ljudi u patnji prepoznaje blagoslov.

Dakle, što da radimo kada smo suočeni s tugom ili kada nam se čini da ne idemo nikamo? Prvi korak je suočavanje s patnjom: prihvatite činjenicu da patite. Tada Božje djelo može započeti.

5 stvari koje trebate učiniti kada patite

1. Budite iskreni

Ne možete se pretvarati da ste dobro ako niste. Budite iskreni o tome kako se osjećate. Zavapite Bogu. Slijedite stope Psalama, Joba, Tužaljki i budite iskreni s Bogom o tome što osjećate. Bilo da je to tuga, zbunjenost, sumnja, ljutnja na Boga – ili sve spomenuto – donesite to Njemu u molitvi. On to može podnijeti.

“Približite se Bogu i on će se približiti vama!” (Jakovljeva 4, 8)

2. Upoznajte Boga

Pavao je napisao Filipljanima o Kristu:

“… da upoznam njega i snagu uskrsnuća njegova i zajedništvo u patnjama njegovim.” (Filipljanima 3, 10)

Ovdje dobivamo uvid u Pavlove patnje. Ovu je poslanicu napisao dok je sjedio u zatvorskoj ćeliji. Pavao je želio intimno upoznati Boga jer je želio iskusiti Njegovu snagu uskrsnuća. To zvuči odlično. Svi se možemo pridružiti Pavlu i poželjeti snagu uskrsnuća. Naravno, radije bismo izbjegli patnju, ali postoji veza između to dvoje. Trebala mu je snaga da ustraje kroz svoje nevolje.

Patnja nam donosi najbolju priliku da bolje upoznamo Krista. Mnogo sam puta razmišljao o tome kako se Isus osjećao tijekom batina koje je pretrpio. U osobnoj patnji možemo osjetiti djelić Njegove patnje.

3. Slavite Boga

Trenuci kada ne želimo slaviti Boga su trenuci kada ga najviše trebamo slaviti. Pavao i Sila pjevali su u zatvorskoj ćeliji. David je hvalio Boga kroz Psalme dok ga je Šaul progonio. Činio je to u najtežim trenucima:

“Slavim te, Jahve, svim srcem svojim, ispovijedam sva čudesna djela tvoja. Radujem se i kličem tebi, pjevam imenu tvome, Svevišnji! Dušmani moji natrag krenuše, padoše i pred licem tvojim pogiboše …” (Psalam 9, 2-4)

Slavljenje je važan dio molitve jer usmjerava naš pogled na moćnoga Boga.

“Uvijek se radujte! Bez prestanka se molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.” (1. Solunjanima 5, 16-18)

Pavao nam u gornjim stihovima nije rekao da se radujemo svojim problemima nego da se uvijek radujemo i molimo. Nije nam rekao da zahvaljujemo na patnji, ali dok trpimo, trebamo zahvaljivati ​​na blagoslovima koje imamo i onima koji tek dolaze.

4. Vjerujte Bogu

Pouzdati se u Boga je lako sve do dana kada primite telefonski poziv, čujete tu dijagnozu ili vam se svijet okrene naglavačke. Tada vjera postaje teška.

Možemo li vjerovati Bogu neprijateljske strijele brige i straha usmjerene prema nama?Da, možemo. Čitamo o tome u Bibliji. Trojica Hebreja, Šadrak, Mešak i Abed Nego, odbili su štovati zlatni kip i suočili su se s užarenom peći, vjerujući da će ih Bog izbaviti (Daniel 3, 17). Abraham nikada nije ispitivao Boga, već je poslušno slijedio njegove upute kada mu je Bog rekao da žrtvuje svog sina Izaka (Post 22, 3). Žena koja je 12 godina krvarila vjerovala je da će sve njezine godine patnje završiti samo jednim dodirom ruba Isusove haljine (Marko 5, 27-29).

Kada želim ukloniti sumnje izazvane strahom i brigom, primjenjujem ovo: otkrivam laži koje mi Sotona želi nametnuti i zamjenjujem ih Božjom istinom. Kada Sotona servira strah, moramo ga otkriti kao laž. Ne dopustite da ostane u vašim mislima. Uklonite ga i pronađite biblijski stih koji mu proturječi.

PROČITAJTE: 5 moćnih biblijskih stihova koji oslobađaju od straha

5. Slušajte Boga

Bog od nas ne očekuje savršenstvo, ali dao nam je Duha Svetoga da živimo čestitim životom. Grijeh potiče demonsku aktivnost i ometa naše blagoslove i odgovore na molitve. Možda imamo nešto u našim životima što ne prepoznajemo kao grijeh, ali jednom kada On stavi svoj sveti prst na to, otkrivajući to, moramo se pokajati. Grijeh može uključivati ​​stavove, ponos i gorčinu.

Također moramo slušati Boga. Molitva nije jednosmjerna ulica. Sklon sam juriti kroz svoje molitve, završiti s “Amen” i prijeći na sljedeću stvar. Tijekom proteklih nekoliko mjeseci provodio sam vrijeme u tišini, dajući Bogu vremena da progovori nakon moje molitve. Osim što ima svrhu za naše trenutke boli, On također želi biti Onaj koji nam pomaže i daje nam utjehu.