Sretna žena u braku
Foto: Pixabay

Ako je žena nesretna, nezadovoljna, frustrirana, obitelj će teško biti sretna. Postoje dvije stvari koje žena treba da bi bila sretna u braku.

Više je nego očito da je za sretan brak potrebno mnogo više od crkvenog vjenčanja. Crkveno vjenčanje je važno i uvijek svečano, dojmljivo i nezaboravno, no, kasnije su stvari bitno drugačije. Nekako sve započinje s kemijom i biologijom a završava u matematici. Zašto je tome tako? Zašto se svaki treći brak raspada? Gdje je problem?

Brak nije ljudska tvorevina već Božja. Bog je taj koji osmislio i ustanovio brak kao osnovnu i temeljnu ćeliju društva, a ne čovjek. Iskreno, nije mi jasno zašto toliki ljudi ulaze u brak, pa čak se i crkveno vjenčaju, a ne žele živjeti po ideji, nacrtu i nadzoru Onoga koji je brak dizajnirao i ustanovio. Graditi brak bez aktivnog Božjeg prisustva, znači graditi bez ideje, nacrta, dozvola, glavnog izvođača i nadzora. Nije nikakvo čudo da je brak danas nestabilan i da se ruši poput kule od karata. Očito je i tu potrebna jedna legalizacija. Naša tema danas glasi: Kako biti sretna žena u sretnom braku?

Netko je dobro rekao da je ‘žena termostat obitelji.’ Žena je ta koja određuje temperaturu u obitelji. Ona čini dom toplim ili hladnim. Ako je žena nesretna, nezadovoljna, frustrirana, ako viče s vratiju, obitelj će teško biti sretna. Biblija kaže ‘da je bolje živjeti pod rubom krova nego u zajedničkoj kući sa ženom svadljivom.’  Izr 21,9

Kako biti sretna žena?

Dakle, kako biti sretna žena? Da bi žena bila sretna ona prije svega, mora shvatiti i prihvatiti da se pod jedan:

ISTINSKA SREĆA NALAZI JEDINO U BOGU

Nakon mnogih razočarenja i velikog deficita u ljubavi, mlada djevojka nerijetko pokušava pronaći ispunjenje i smisao života u mužu, idealizirajući i ne shvaćajući da  IDEALNOG MUŽA I BRAKA NEMA.

Nerijetko djevojke ulaze u brak nadajući se da će brak riješiti svaku njihovu potrebu i riješiti sve njihove probleme i onda, nakon nekog vremena, dolazi do otrežnjenja, razočarenja i pitanja: ‘Je li on bio greška?’

Važno je razumjeti da bez obzira koliko muž bio vjeran Bogu i posvećen ženi, on je samo čovjek i ne može ispuniti ženine najdublje potrebe. Ženine najdublje potrebe može ispuniti samo onaj koji je ženu stvorio a to je Bog!

Kako bi žena bila sretna, ispunjena, blagoslovljena ona se prije svega mora smiriti u Gospodinu. Da bi smirena žena bila sretna ona mora shvatiti, prihvatiti i osobno slijediti ono što nadilazi spoznaju – a to je čista, posvećena i konkretna ljubav Božja, koja je očigledna na križu Golgote gdje je Isus umro za njezine grijehe. Križ je dokaz čiste, posvećene i konkretne Božje ljubavi prema svakoj ženi.

Svi toliko poznamo Novi zavjet da nam je poznat dijalog između Isusa Krista i Samarijanke kod Jakovljevog zdenca. Isus pita Samarijanku: ‘Gdje ti je muž?’ ‘Nemam ga!’ – odgovori ona, na što Isus nastavlja: ‘Dobro si odgovorila ”Nemam muža!” – imala si ih pet, a ovaj s kojim živiš sada ti je partner.’

Nakon suočavanja s grijehom i otkrivanja velikog deficita nepronađene ljubavi, otkrivena Samarijanka otkriva svoju pravu žeđ:

‘Naši su se očevi klanjali na ovome brdu, a vi kažete da je Jeruzalem mjesto gdje se treba klanjati.’

Da bi žena bila istinski sretna ona mora biti smirena i zadovoljna ‘u Gospodinu’. I za ženu vrijedi Augustinova izreka: ‘Nemirno je srce moje dok se ne smiri u tebi.’ Žena mora shvatiti koliko je ljubljena. Žena mora pokušati shvatiti ono što nadilazi spoznaju a to je križ. Golgota i križ govore o tome koliko Bog ljubi svaku ženu i koliko je daleko bio spreman ići za nju, – do kraja, do brutalne smrti na križu. To je ljubav.

Da bi bila sretna, žena mora prvo i pod jedan, osobnom vjerom prihvatiti Isusa Krista kao svog osobnog Spasitelja i naglašavam Gospodina, Gospodara svojega života. Da bi žena bila sretna i blagoslovljena, ona mora očistiti svoju dušu pokoravanjem istini Evanđelja, ona se mora obratiti i nanovo roditi. Apostol Petar je jasan: ‘Pošto ste pokoravanjem istini očistili svoje duše da postignete bratsku ljubav, čistim srcem ljubite žarko jedan drugoga, jer ste ponovno rođeni ne iz raspadljivog, nego iz neraspadljiva sjemena: riječju živoga i  vječnoga Boga.’ 1. Pt 1,22-23

Da bi žena bila sretna i blagoslovljena ona mora shvatiti i prihvatiti da se:

ISTINSKA SREĆA NALAZI U BOŽJEM REDU

Mnogo godina prije industrijskog feminizma, radikalnog feminizma, socijalističkog feminizma, liberalnog feminizma, eko feminizma i transfeminizma, Pavao je morao ispravljati svojevrsni kršćanski feminizam.

Naime, prije dolaska Isusa Krista u grčkoj, rimskoj pa i židovskoj kulturi, žene su uglavnom bile obespravljene i marginalizirane do krajnjih granica. U spomenutim kulturama muževi su se ponašali prema ženama kao da su napravljene od stopala a ne rebra, te umjesto da su ih ljubili, brinuli se o njima i pazili da im ništa ne nedostaje, oni su ih naprosto gazili. Dolazi Isus i svojim radikalnim učenjem i djelovanjem izjednačava muškarca i ženu. Prema biblijskom učenju muškarac i žena, potpuno su jednaki u svojoj stvorenoj i otkupljenoj biti, ali su različiti po svojoj ulozi.

Upravo zbog nerazumijevanja te bitne razlike između naravi i uloge žene i muškarca, neke žene su u svom oduševljenju pretjerale i zaboravile na svoju ulogu, te su pokušale zamijeniti uloge. Pratilja je pokušavala biti vodilja. Vidite, poštovani slušatelji, to je protuprirodno i zato ne može biti funkcionalno. Problemi počinju kada pratilja pokušava biti vodilja.

Crkvi, dakle vjernim ljudima, apostol Pavao objašnjava Božji red po kojem stvari funkcioniraju te piše.

‘Ali hoću da znate da je Krist glava svakome čovjeku, da je čovjek glava ženi i da je Bog glava Kristu’ 1 Kor 11,3

Poredak je jednostavan: Bog je glava Kristu, Krist je glava čovjeku, čovjek je glava ženi. Kada se redoslijed promijeni nastaju problemi. Zato ‘Pavao apostol Isusa Krista’ vjernim ženama poručuje i otkriva najbolji i izvori put prema sretnom braku, Ef 5,22-23:

‘Žene neka se pokoravaju svojim muževima kao Gospodinu, jer je muž glava žene kao što je i Krist glava Crkve – on, Spasitelj svoga Tijela! Štoviše kao što je Crkva pokorna Kristu, tako neka budu i žene svojim   muževima!’  Ef 5,22-23

Autor: Damir Pintarić

PROČITAJTE JOŠ: