Suha usta tijekom noći mogu biti znak nekih poremećaja

Ako se budite malaksali i suhih usta, moguće je da postoji neki značajniji medicinski uzrok ovog stanja.

Gubite tekućinu tijekom noći

Čak i ako ne zaspite žedni, prirodno ćete izgubiti nešto tekućine jednostavno dišući tijekom sna. Ali, određeni načini disanja češće izazivaju dehidraciju nego drugi. Ovo se naročito odnosi na osobe koje dišu na usta ili hrču. Ako dišete na nos, nećete izgubiti ni približno toliko vode kao ako dišete na usta.

Niža razina estrogena

Kod žena, u određenoj fazi menstrualnog ciklusa, estrogen pada i organizam brže dehidrira tijekom dana i noći.

VIDI OVO: PRVI SIMPTOMI DIJABETESA: Često mokrenje, suha usta, stalna žeđ

Estrogen utječe na sposobnost organizma da zadržava tekućinu, a kad razina ovog hormona padne, bilo tijekom ciklusa, bilo u menopauzi, rizik od dehidracije raste. Estrogen i progesteron utječu na zadržavanje tekućine u organizmu.

Vježbate kasno navečer

Ako navečer odradite intenzivan trening, a ne pijete dovoljno vode, također povećavate rizik od dehidracije. Osim toga, vježbanje kasno naveče može vam poremetiti unutarnji sat, pa će vam biti teže zaspati, zbog čega ćete se probuditi umorni i žedni. Ako ste navikli vježbati navečer, pokušajte pomaknuti trening za sat ili dva ranije i vodite računa da popijete dovoljno vode.

Neželjena djelovanja lijekova

Određene kategorije lijekova, kao što su antidepresivi, povećavaju rizik od dehidracije tijekom noći. Tu su i dekongestanti i kapi za nos, koje će riješiti problem zatvorenog nosa, ali pošto lijek “ne gađa” samo krvne žile u nosu, biće vam suha i usta. Ako uzimate lijekove zbog nekog kroničnog stanja, provjerite s liječnikom jesu li oni možda uzrok dehidracije tijekom noći.

NAJNOVIJE!