superkrvavi plavi mjesec

Ljubitelji noćnog neba, jeste li spremni? Bog za vas ima poseban dar 31. siječnja 2018., takozvani „superkrvavi plavi Mjesec“, zbog toga što će se u istoj noći dogoditi supermjesec, krvavi Mjesec i pomrčina Mjeseca.

Supermjesec se događa kada je Mjesec pri rotaciji bliže Zemlji, pa se čini da je veći nego inače. Super plavi krvavi Mjesec biti će zadnji od tri supermjeseca, koji su počeli 3.12.2017.

Trilogija supermjeseca sama je po sebi zakon, ali tri lunarna događaja u jednoj noći – to je vau fenomen. To se zapravo nije dogodilo više od 150 godina!

Foto: NASA
Foto: NASA

Što je zapravo superkrvavi plavi Mjesec?

Supermjesec

Počnimo sa supermjesecom koji se tiče Mjesečeve orbite. Zbog plimne i gravitacijske sile koje povlače Mjesec, njegova orbita ne ide po savršenoj kružnici.

„Postoje svakojake gravitacijske sile koje povlače i guraju Mjesec i to nam daje priliku imati ovakve bliske prolaze“ rekao je Noah Petro iz NASA-e.

Dakle, Mjesečeva se udaljenost od Zemlje mijenja za nekoliko tisuća kilometara tijekom orbite. Najbliža se točka zove perigej, a najdalja apogej. Puni se Mjesec događa tijekom perigeja (nazvano supermjesecom) u kojem se čini kao da je Mjesec 14% veći i 30% svjetliji nego standardni puni Mjesec.

Kada se supermjesec nađe visoko na nebu teško je uvidjeti razliku između njega i običnog punog Mjeseca. Stoga je najbolje uvečer, odmah poslije zalaska sunca promatrati supermjesec.

Plavi mjesec

Ako ste mislili da ćete vidjeti plavo-obojeni Mjesec, bit ćete razočarani. Naziv „plavi mjesec“ nema zapravo veze s bojom.

Svakog mjeseca u godini dogodi se puni Mjesec, no ako je mjesec bio jako, jako dobar, dobiva svoga dvojnika.

To se zapravo događa svake dvije i pol godine. Jedan će poseban mjesec imati dva puna Mjeseca. Supermjesec 31. siječnja označava drugi puni Mjesec u siječnju, i zbog toga je prozvan „plavi mjesec“. No ako vas zanima promjena boje, super plavi krvavi Mjesec ima i toga!

Krvavi Mjesec

Treći element ovog astronomskog venomena ima veze s potpunom pomrčinom Mjeseca, što rezultira krvavim Mjesecom. Kada se Mjesec poravna sa Zemljom i Suncem na njega će pasti Zemljina sjena.

Sunčevo se svjetlo obično reflektira od Mjeseca, no zbog toga što je Zemlja na putu tijekom pomrčine Mjesec će poprimiti crvenkastu boju, stoga naziv krvavi Mjesec.

Mogu li i ja vidjeti super plavi krvavi Mjesec?

Za ovo iskustvo ključna je lokacija. Svi će imati priliku vidjeti supermjesec kada se on podigne. Na žalost, samo će neka područja moći vidjeti pomrčinu Mjeseca.

NASA je poručila kako većina Južne Amerike, Afrike i zapadne Europe neće moći vidjeti ovaj lunarni događaj.

„Za one koji se nalaze na Bliskom Istoku, Aziji, istočnoj Rusiji, Australiji i Novom Zelandu moći će se vidjeti ‘super plavi krvavi Mjesec’ pri izlasku Mjeseca u jutro 31.1.“, rekao je Gordon Johnston iz NASA-e.

Što se tiče SAD-a, prednost ima Zapadna obala.

„Ako vrijeme dopusti, Zapadna obala, Aljaska i Havaji će imati sjajan pogled od početka do kraja“, rekao je Johnston.

Istočna obala SAD-a neće moći dobro vidjeti zbog razlike u vremenskim zonama. Najbolja prilika da se vidi Mjesečeva crvenkasta boja je u srijedu u jutro, s visokog položaja koji gleda prema zapadu.

IZVORSt. George News