Istina je da suze mogu teći neko vrijeme, no neće ostati zauvijek. Kada se u našoj tuzi okrenemo Bogu, razdoblja plača također postaju razdoblja našeg najvećeg rasta.

Kada sam se javila na telefon te večeri, čula sam drhtavi glas snahe: „Upravo sam otkrila da moja sestra možda još ima samo dvadeset i četiri sata života“. 

Odmah je pošla u Kaliforniju, nadajući se da će provesti vrijeme s najstarijom sestrom. Idućeg jutra dobila sam poruku: „Nisam uspjela. Preminula je“. Smrt njezine sestre dogodilo se samo pet dana nakon obljetnice smrti njezine majke, što se dogodilo šest godina ranije. Naravno da je bilo suza. Puno suza. 

Bez obzira suočavate li se s gubitkom voljene osobe, razvodom roditelja, otkrićem supružnikove nevjere, trpite li tinejdžersko neprijateljstvo, saznajete o izdaji prijatelja ili prolazite kroz prekid s muškarcem za kojeg ste mislili da ćete se vjenčati, bolna i teška iskustva na površinu donose suze. Prirodno, svatko od nas želi izbjeći takve lomove srca i učinili bismo sve samo da spriječimo takvu vrstu boli zbog onih koje volimo. No da budemo iskreni, ne možemo. To je bolna stvarnost života u palom svijetu. 

Suze su životne činjenice

Suze su životne činjenice i izražavanje boli koju osjećamo. Malena knjiga Propovjednika priprema nas za tumačenje naših suza. U svojoj poznatoj pjesmi u trećem poglavlju, pisac identificira razdoblja koja su u ovome životu označena od strane našeg suverenog Boga, uključujući i razdoblja tuge: „Sve ima svoje vrijeme. Svaka stvar ima svoje vrijeme pod nebom. Vrijeme plača i vrijeme smijeha; vrijeme tugovanja i vrijeme plesanja“. (Propovjednik 3, 1; 4) 

VIDI OVO: Bog vidi tvoje suze i razumije tvoju tugu

Ako je za vas ”vrijeme plača”, vaši osjećaji ne znače nedostatak vjere. Bog je označio vaše suze i prikladno je plakati. Iako se može činiti kao da više nikada nećete biti sretni, vaš plač neće trajati zauvijek. Plakanje ima svoje vrijeme, što znači da ima svoj početak i završetak. 

To ne znači da ćete jednoga dana biti otporno na ono što sada uzrokuje vaše suze; neka bolna iskustva uvijek će ostati s nama. No Propovjednik nam govori kako je Bog odredio ”vrijeme smijanja” (Propovjednik 4) ili kako to Propovjednik piše: „Plač može trajati preko noći, no radost dolazi s jutrom“. (Propovjednik 30, 5) Premda to može biti sada teško za vjerovati, jednoga dana ponovno ćete se smijati! 

Jasno, u razdobljima tuge, teško je vidjeti izvan naših suza, teško je razmišljati o vremenu radosti i ne razmišljati o vremenu boli. No u razdobljima boli događa se više toga nego što to shvaćamo. 

Ono što znamo (i što ne znamo)

U svojoj neograničenoj mudrosti, naš nebeski Otac sklapa bolne dijelove naših života u veliki smisao; On iz naših suza stvara nešto prekrasno: „Sve što on čini prikladno je u svoje vrijeme; ali iako je dopustio čovjeku uvid u vjekove, čovjek ne može dokučiti djela koja Boga čini od početka do kraja“. (Propovjednik 3, 11) Ipak, rijetko vidimo ljepotu koju Bog stvara. Naš pogled ispunjen je uništenjem naših patnji, a sa suzama dolaze bezbrojna pitanja: „Zašto ja Bože? Zašto ovo? Kako bilo što dobro može nastati iz ovolike boli“? 

Dio je našeg DNK da želimo znati i razumjeti. Možemo prepoznati da postoji veći smisao, šira svrha za naše patnje jer „Bog postavi vječnost u čovjekovo srce“. (Propovjednik 3, 11) Želimo shvatiti što Bog radi, no zaustavljeni smo kada shvatimo da je Bog na nas postavio ograničenje za razumijevanje: „Čovjek ne može shvatiti što je Bog činio od početka do završetka“. (Propovjednik 3, 11) Ta sposobnost shvaćanja, ali ipak ne shvaćanja, djelo je Boga. 

VIDI OVO: 5 zdravstvenih problema koje plakanje može riješiti

Drugim riječima, Bog upravlja našim željama da shvatimo smisao naših suza i našom nemogućnošću takvog shvaćanja. Kao što J. I. Packer piše: „Bog je od nas sakrio gotovo sve što bismo željeli znati u vezi Njegovih svrha, koje On ostvaruje u našim životima“. Kada prihvatimo da znamo nešto, ali da ne možemo znati sve, prestat ćemo težiti da saznamo sve. Naša tjeskoba će se umiriti, a sladak mir zavladat će našim dušama. Možemo jednostavno plakati pred našim Gospodinom i vjerovati Mu da će stvoriti nešto prekrasno za svoju slavu. 

Svijetle točke u blijedim razdobljima

Kako bi nam pomogao da izdržimo razdoblja tuge, Bog nam svakoga dana daje darove i to iznenađujuće darove! „I kad čovjek jede i pije i uživa u svojem radu, i to je Božji dar“. (Propovjednik 3, 13) Obično o hrani i piću razmišljamo kao o napajanju za naša tijela, no to je puno više od samo goriva za život. Kao što Jean Calvin piše: „Ako razmišljamo o tome zbog čega Bog stvori hranu, pronaći ćemo da hrana nije samo kao potrebitost, već za užitak i dobro raspoloženje“. 

U razdoblju plača za mene i moju obitelj, prijatelj nam je poslao čokoladne kroasane s poznatim citatima Samuela Rutherforda napisanim na kartici (samo malo izmijenjeni): „Kada se nalazim u podrumu nesreće, potražim ono što Bog daje (kroasane)“. Ne samo da su to bile najbolje kroasane koje smo ikada jeli, već su mi usred tužnog razdoblja oni donijeli radost. 

U isto to vrijeme, pomagala sam jednoj od mojih kćeri u pokretanju njezinog malog posla: ne nešto što bismo počeli da smo znali što nam se sprema. No svakoga dana, dok smo radile od jutra do mraka, postavljale radno mjesto, naručivale stvari, uramljivale umjetnička djela, ispunjavali narudžbe, uvidjele smo da nam je Bog dao ovu aktivnost kao nešto što će maknuti pozornost sa naše boli. Jednostavni užici hrane i pića te posao, prekrasni su Božji darovi u vrijeme tugovanja. 

Vrijeme za plač i za rast

Kada se u našoj tuzi okrenemo Bogu, razdoblja plača također postaju razdoblja našeg najvećeg rasta. Propovjednik nam govori kako Bog koristi naša određena razdoblja tuge kako bi nas naučio pobožnome strahu: „I znam da sve što Bog čini, čini za stalno. Tome se ništa dodati ne može niti mu se može oduzeti; a Bog čini tako da ga se boje“. (Propovjednik 3, 14) 

VIDI OVO: Što znači to da Bog skuplja naše suze u bocu?

Iako možemo pomisliti da smo zakazali ili da smo čak duhovno pali u vremenu naših tuga, točno je suprotno. Bog je na djelu u našim životima kako bi doveo do rasta u pobožnosti. Bog određuje ”vrijeme plača” kako bi nam se pokazao na dublje načine, koje dosad nismo poznavali. Njegova nas suverenost provodi kroz dolinu suza kako bismo Mu mogli vjerovati i iznad svega cijeniti Isusa Krista. 

Stoga, za moju snahu i sve vas koji tugujete: pogledajte na Isusa, vašeg Spasitelja, koji je hodao ovom Zemljom, plakao nad grešnim, patničkim čovječanstvom i otišao na križ umjesto nas. Bez obzira na duljinu ovog bolnog razdoblja, možete pronaći utjehu, dok se prisjećate istine iz Propovjednika 3: Bog stvara ljepotu, daje nam darove svakoga dana i uči nas pobožnom strahu. 

Jednoga dana, uskoro, ”vrijeme plača” će prestati. Jer sam Bog „obrisat će im svaku suzu s očiju te smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer – prijašnje uminu“. (Otkrivenje 21, 4) 

Autorica: Carolyn Mahaney; Izvor: Desiringgod.org