Svaki udisaj kojega čovjek učini dar je od Boga

“Što li imaš što nisi primio?” (1. Korinćanima 4,7)

Ovo je dobro pitanje jer nas sve spušta na pravu mjeru. Ne posjedujemo ništa što nismo primili. Svoje fizičke i umne sposobnosti primili smo rođenjem. Kako izgledamo i koliko smo pametni sasvim je izvan naše kontrole i ne opravdava naš ponos. To smo dobili rođenjem.

Sve što znamo, rezultat je obrazovanja. Drugi su zasuli naš um informacijama. Često kad pomislimo da imamo neku originalnu misao, otkrijemo da se ona nalazi u knjizi koju smo prvo pročitali pred dvadeset godina. Emerson je rekao: “Sve moje najbolje misli ukrali su ljudi od starine.”

Što reći za naše talente? Neki se talenti definitivno pojavljuju u obiteljima. Razvijaju se obučavanjem i vježbanjem. Ali radi se o tome da talenti ne potječu od nas. Oni su nam dani.

VIDI OVO: BOG ĆE TRAŽITI RAČUN: Jeste li zakopali svoje talente? Ako jeste, ovo upozorenje je za vas!

Pilat je bio napuhnut zbog vlasti koju je vršio, ali Gospodin Isus ga je podsjetio ovako: “Ne bi imao nikakve vlasti nada mnom da ti nije dano odozgo” (Ivan 19,11).

Ukratko, svaki udisaj kojega čovjek učini dar je od Boga. Zato Pavao u 1. Korinćanima 4,7 nastavlja pitati: “A ako si i primio, što se hvastaš kao da nisi primio?”

Zbog toga je, na primjer, Harriet Beecher Stowe odbila svaku zaslugu za pisanje romana Čiča Tomina koliba. “Zar ja autor Čiča Tomine kolibe? Ne, doista, ja nisam mogla kontrolirati priču, sama se napisala. Gospodin ju je napisao, a ja sam bila samo najponizniji instrument u njegovoj ruci. Priča mi je došla u vizijama koje su se nizale jedna za drugom, a ja sam ih pretočila u riječi. Njemu jedinom pripada slava!”

VIDI OVO: Koji je tvoj talent? Kako ga možeš prepoznati?

Ako stalno držimo na umu da nemamo ništa što nismo primili, to nas oslobađa od oholosti i potrebe da se sami sebi divimo te nas vodi k tome da dajemo slavu Bogu za sve dobro što jesmo ili što smo učinili.

Stoga “neka se mudar ne hvali svojom mudrošću i neka se silan ne hvali silom svojom ni bogat neka se ne hvali svojim bogatstvom; nego tko se hvaliti hoće, neka se hvali time što razumije i poznaje mene, da sam ja Gospod koji čini milosrđe, pravicu i pravdu na zemlji, jer to mi je milo – riječ je Gospodnja” (Jeremija 9,23-24).

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com