Takozvana Islama Država izdala je sigurnosni ugovor za kršćane koji živi u sirijskom gradu Qaryatinu, a on uključuje 11 zapovijedi koje moraju slijediti žele li živjeti u domovini svojih predaka. ISIL je oteo 25 sirijskih vojnika na drevnom rimskom amfiteatru.

– „Na sastanku su bile predočene slike otetih kršćana. Također, propisali smo 13 ključnih stvari za sigurnost kršćana u gradu“ – kazao je Jamil Diarbakerli iz odbora za ljudska prava.

– „Islam uči ljubavi i miru, a ne mržnji i nasilju“ – česte su poruke koje osvanjuju.

Izbjegličku krizu koja je pogodila Europu mnogi nazivaju krizom biblijskih razmjera, jer milijuni izbjeglica bi mogli preći u Europi i tako izazvati potpuni kaos.

Sirijski opservatorij za ljudska prava istaknuo je da će kršćani sa sirijskog područja morati platiti porez kao nemuslimani, a tu su još i mnoge druge zapovijedi.

To nadzorno tijelo navelo je sve zapovijedi: zabrana osnivanja crkava, zabrana prikazivanja križeva, muslimani ne smiju čuti kršćanske molitve ili rituale, zabranjeno je vrijeđanje islamske vjeroispovijesti, kao i nošenje oružja, prodavanje svinjetine i vina za muslimane, te naravno pravila odijevanja su također uređena.

Jedan aktivist je rekao da terorističke skupine nastoje suzbiti svaku kršćansku prisutnost u regiji.

– „Cijena naša domovina predaka je u potpunosti pod kontrolom i sada nam ništa neće omogućiti da održimo svoju vjeru u Boga i Isusa Krista.“

„Uzeli su našu domovinu, naše djevojke, crkve, a sada žele i ono malo što nam je ostalo“ – dramatične su poruke aktivista.

Grupa džihadista izdala je slične ugovora i za druge gradove u kojima su kršćani zarobljeni, iako su neki ustvrdili da u tim područjima kršćana više nema.

– „Cilj ovog sporazuma je namjera džihadista da stvore društvo u kojem će svi slijediti stroga tumačenja islama i neće imati nikakvu slobodu. Ova ograničenja gotovo eliminiraju prisutnost kršćanstva na tim područjima. Žele uspostaviti svoju islamsku državu i protjerati kršćane iz Sirije, a to će biti zaslužno za iseljavanje milijuna ljudi. Neće biti mira u Siriji dok građani svih vjera ne shvate da svi moraju imati svoja prava.“

Izvješća pokazuju da je gotovo polovica kršćanskih Sirijaca iselila od 2011.