Svećenik 26 godina pogrešno krstio tisuće ljudi: Mnogi će se ponovno krstiti

Tisuće rimokatolika možda će se morati ponovno krstiti nakon što je biskupija otkrila da je svećenik 26 godina koristio pogrešne riječi tijekom obreda krštenja.

Rimokatolička biskupija Phoenixa nedavno je podijelila “teške informacije” s vjernicima koje je krstio dugogodišnji svećenik Andres Arango. Budući da je tijekom obreda upotrijebio riječi “Krstimo te” umjesto “Krstim te”, tisuće krštenja se smatraju nevažećima.

Zašto je razlika između jednine i množine toliko važna?

Punih je 26 godina svećenik Arango tijekom obreda prvoga katoličkog sakramenta koristio riječi “Krstimo te u ime Oca i Sina i Duha Svetoga”, umjesto “Krstim te”, kako nalaže Vatikan.

Prema Drugom vatikanskom koncilu, nitko, čak i ako je svećenik, ne smije ništa dodavati, uklanjati ili mijenjati u liturgiji po vlastitoj odluci. Kao rezultat toga, sva krštenja koja je Arango obavio prije 17. lipnja 2021. su nevažeća, piše ChurchLeaders.

Zašto je razlika između jednine i množine toliko važna objasnio je Thomas J. Olmsted, biskup Phoenixa:

“Nije zajednica ta koja krsti osobu i ugrađuje je u Crkvu Kristovu, nego Krist, i samo Krist predvodi sve sakramente. Dakle, Krist je taj koji krsti”, rekao je.

Otac Arango koristio je netočnu terminologiju od početka svog svećeništva sve dok mu na to, prošlo ljeto, nije skrenuta pozornost biskupije.

Svećenik podnio ostavku, ali nije "diskvalificiran"
Foto: Pexels

Svećenik podnio ostavku, ali nije “diskvalificiran”

Iako je Arango 1. veljače dao ostavku na mjesto svećenika crkve sv. Grgura, biskupija kaže da on nije “diskvalificiran” iz službe i “ostaje svećenik na dobrom glasu”. Svećenik traži molitve, oprost i razumijevanje dok se usredotočuje na ispravljanju pogreške.

“Nemam podatak o točnome broju ljudi krštenih između 1995. i 2021., ali vjerujem da se broje u tisućama”, rekla je glasnogovornica biskupije Katie Burke.

“Biskupija blisko surađuje s ocem Arangom i župama u kojima je prethodno djelovao. Ondje se organizira ponovno krštenje svih koji su primili sakrament na pogrešan način.”

Problem je, zapravo, puno veći. Budući da je krštenje prvi sakrament, nisu validni ni oni sakramenti koji slijede u Rimokatoličkoj Crkvi, poput prve pričesti ili krizme. Moguće je da će pogrešno kršteni morati ponoviti i ostale sakramente, prenosi 24sata.

NAJNOVIJE!