4 svrhe za koje vas je Bog stvorio

Ako ne znate zašto vas je Bog stvorio, donosimo 4 svrhe za koje vas je On stvorio.

Jedno od najčešćih pitanja koje će osoba postaviti na zemlji je: “Zašto sam ovdje? S kojom svrhom?” Zašto nas je Bog stvorio?

Ta u njemu je sve stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo Prijestolja, bilo Gospodstva, bilo Vrhovništva, bilo Vlasti – sve je po njemu i za njega stvoreno: on je prije svega i sve stoji u njemu. (Kološanima 1, 16-17)

Budući da su jedan Bog tri osobe – Otac, Sin i Duh Sveti – Bog nas nije trebao stvoriti. Ipak, imao je svrhu kada je stvorio tebe i mene.

4 svrhe za koje vas je Bog stvorio

1. Bog vas je stvorio da Ga poznajete

A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao – Isusa Krista. (Ivan 17, 3)

U Ivanu 17, 3 Isus se moli Bogu Ocu otkrivajući svoju misiju: vratiti ljude u ispravan odnos s Bogom. Živio je, umro, ustao iz groba i uzašao zdesna Ocu za grijehe svijeta, kako bi obnovio prekinuti odnos. Kada prihvatite Isusa kao Spasitelja, dobivate život vječni.

PROČITAJTE: Čovjekov pad: Što se dogodilo kada je čovjek pao?

2. Bog vas je stvorio da Ga volite

Kada je Bog spasio Izraelce iz egipatskog ropstva, dao im je Zakon. Na kraju tog Zakona Bog otkriva da je glavna poanta ljubav. Bog želi da ga vi i ja volimo: “Ljubi Jahvu, Boga svojega, svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom. I ove riječi koje ti danas naređujem neka ti se urežu u srce.” (Ponovljeni zakon 6, 5-6)

3. Bog vas je stvorio da Ga slavite

Slavimo Boga jer ne možemo učiniti ništa bez Njega. Slavljenje prepoznaje našu potrebu za Njim.

Pred prijestoljem Božjim na nebu, vi i ja pridružit ćemo se nebeskoj vojsci i činiti ono za što nas je Bog stvorio: obožavati Ga. Biblija nam otkriva kakvu ćemo vrstu štovanja ponuditi Bogu:

“Dostojan si, Gospodine, Bože naš, primiti slavu i čast i moć! Jer ti si sve stvorio, i tvojom voljom sve postade i bi stvoreno!” (Otkrivenje 4, 11)

4. Bog vas je stvorio da budete poput Njega

Već prvo poglavlje u Postanku daje nam naznaku za četvrti razlog zašto nas je Bog stvorio.

Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. (Postanak 1, 27)

Bog stavlja dio sebe u nas. On nam pokazuje našu vrijednost, stvarajući nas na svoju sliku i pozivajući nas da budemo sličniji Njemu.

Ne možete postati poput Boga. Biblija nam govori da je anđeo po imenu Lucifer jednom želio postati poput Boga. Kao odgovor, Bog ga je zbacio s neba. U njegovom palom stanju poznajemo ga kao Sotonu ili Đavla.

Ali imamo Isusa za primjer. On nam je pokazao kako trebamo živjeti: biti poslušni Bogu i Njegovoj Riječi i ljubiti svoje bližnje. Što više težimo za posvećenjem – da budemo kristoliki – to ćemo više biti slični našem Spasitelju.

NAJNOVIJE!