Zašto je tamna čokolada zdrava za crijeva?

Kakao u čokoladi sadrži brojne spojeve koji djeluju pozitivno na naše zdravlje. Zašto je tamna čokolada zdrava za crijeva?

Milijuni bakterija žive u našim crijevima. Doprinose našem imunološkom sustavu, metabolizmu i mnogim drugim procesima ključnim za ljudsko zdravlje.

Kada se poremeti ravnoteža mikroba u našim crijevima, to može imati ozbiljne posljedice: sindrom iritabilnog crijeva, sindrom kroničnog umora, alergije, astma, rak … Zdrava prehrana podržava bakterijsku raznolikost i zdravlje, ali bi li tamna čokolada mogla biti sastavni dio toga?

Zašto je kakao dobar?

Kakao je suha, nemasna komponenta pripremljena od sjemenki kakaovog drveta Theobroma koji čokoladi daje karakterističan okus. Zrna kakaa sadrže dopamin, feniletilamin i serotonin, kemikalije s moćnim antidepresivima koje također promiču dobrobit. Uz to, teobromin je još jedna komponenta zrna kakaa i ima svojstva poput kofeina.

Tamna čokolada puna je organskih spojevima koji su biološki aktivni i djeluju kao antioksidansi. Među njima su polifenoli, flavanoli i katehini.

Jedno istraživanje pokazalo je da kakao i tamna čokolada imaju više antioksidativnog djelovanja nego bilo koje drugo testirano voće, što uključuje borovnice i acai bobice.

Kakau i njegovim snažnim antioksidativnim funkcijama pripisuju se brojne zdravstvene dobrobiti. To uključuje smanjenje kolesterola, usporavanje kognitivnog pada i održavanje srca zdravim.

Flavanoli u tamnoj čokoladi mogu stimulirati endotelij, sluznicu arterija, da proizvode dušikov oksid (NO). Jedna od funkcija NO je slanje signala arterijama da se opuste, što smanjuje otpor protoku krvi, a time i smanjuje krvni tlak. Mnoga istraživanja pokazuju da kakao i tamna čokolada mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni tlak.

tamna čokolada zdrava za crijeva
Foto: Pixabay

Tamna čokolada za zdravlje crijeva

Nekoliko studija pokazuje da konzumacija kakaa povećava razinu takozvanih prijateljskih bakterija u crijevima. Istraživači s Odjela za prehrambene znanosti Sveučilišta Reading u Velikoj Britaniji izmjerili su više razine vrsta Lactobacillus i Bifidobacterium u crijevima ljudi koji su 4 tjedna pili čokoladno mlijeko s visokim udjelom kakaa.

Isti je tim prethodno dokazao da komponente u kakau mogu smanjiti rast bakterija Clostridium histolyticum, koje su prisutne u crijevima osoba s upalnom bolesti crijeva.

U svinja je također utvrđena veća razina vrsta Lactobacillus i Bifidobacterium u debelom crijevu kao odgovor na prehranu s puno kakaa. Zanimljivo je da je ekspresija poznatih upalnih biljega smanjena.

Prijateljske bakterije, uključujući Lactobacillus i Bifidobacterium, zapravo su bile uključene u aktivno promicanje protuupalnih procesa u našim crijevima, održavajući naša crijeva zdravima.

Polifenoli i crijeva

Naši mikrobi trebaju polifenole (biljni spojevi koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost) da bi bili učinkoviti. Samo se 5-10% polifenola apsorbira u tankom crijevu, što znači da ostatak putuje dolje do debelog crijeva, gdje će ih naši crijevni mikrobi razgraditi na korisnije komponente dobre za naše zdravlje. Upravo taj učinak znači da se polifenoli vide kao prebiotik – neprobavljiva hrana koja je fermentirana dobrim crijevnim bakterijama. To znači da tamna čokolada, prebiotik, podržava korisne mikrobe i drži one manje korisne pod nadzorom.

Polifenoli također osiguravaju gorivo za naše mikrobe da proizvode kratkolančne masne kiseline (SCFA). SCFA djeluju kao gorivo za naše crijevne stanice i podupiru našu imunološku funkciju.

Kako odabrati najzdraviju čokoladu za svoja crijeva?

Nisu sve čokolade jednake. Imajte na umu da neće sve vrste tamne čokolade biti dobre za vaša crijeva. Mnoge su čokolade prepune aditiva i zaslađene šećerom – svakako pročitajte etikete.

Mliječna čokolada puna je šećera, a sadrži i mlijeko. Mliječna čokolada nema istu količinu antioksidanata kao tamna čokolada, jer ima smanjenu količinu kakaa. Klonite se mliječnih čokolada ako pokušavate poboljšati zdravlje crijeva.

Iako su slatke vrste najboljeg okusa, nisu najzdravije. Mnogi bomboni od tamne čokolade također sadrže puno šećera – baš kao i mliječna čokolada – i mogu vam naštetiti.

Tamna čokolada obogaćena šećerom može uzrokovati skok šećera u krvi nakon čega slijedi pad šećera. Ako je tamna čokolada napravljena s manjim količinama kakaa ili sadrži umjetne zaslađivače, to neće biti tako korisno za vaša crijeva.

Ako želite jesti čokoladu zbog zdravlja, klonite se tamnih čokolada koje imaju umjetne voćne okuse – tamna čokolada s dodatkom maline, naranče, borovnica, brusnice itd.

Kako bi vam tamna čokolada koristila za zdravlje crijeva, pronađite čokoladu koja je: napravljena od sirovog, nezaslađenog kakao praha s barem 70% kakaa, s niskim udjelom šećera i bez umjetnih zaslađivača.

PROČITAJTE JOŠ: