4 teme o kojima svaki kršćanski par treba razgovarati prije braka

Postoje najmanje četiri teme o kojima svaki kršćanski par treba razgovarati prije braka. Ti se razgovori trebaju odviti prije onog konačnog „da“.

Vjerujem da postoji nekoliko važnih područja u životu o kojima trebamo razmisliti i o kojima trebamo otvoreno razgovarati sa osobom za koju smatramo da nam je dana od Boga. Što ranije se to u vezi dogodi, to bolje.

Jednom kada veza prijeđe određeni prag, a definitivno nakon javne objave zaruka, bit će vam teže otkazati vjenčanje. Iako je razdoblje zaruka upravo i vrijeme za odluku i promišljanje.

To je javna izjava da razmišljate o braku. Tako da više „niste slobodni“ dok se pripremate za taj veliki korak. No to ne znači da ga nužno MORATE napraviti.

Ukratko: dok se ne zareknete pred Bogom, uvijek se možete predomisliti ili odlučiti uzeti predah kako biste bili sigurni da ste donijeli mudru odluku.

Ovo su četiri teme o kojima svaki kršćanski par treba razgovarati prije braka. Ti se razgovori trebaju odviti prije onog konačnog „da“.

1. Religija

Iako ste možda oboje kršćani, možda se ne slažete u potpunosti kada je riječ o nekim vrijednostima ili se ne slažete u vezi crkve koju čete pohađati.

Na primjer, prije braka smo suprug i ja imali različit pogled na mjesto koje djeca zauzimaju u Crkvi. Ja sam vjerovala u povijesnu kršćansku ideju da roditelj ima posebno mjesto u vidljivom Tijelu Kristovu. No moj je suprug bio odgojen u tradicionalnoj baptističkoj crkvi tako da je imao drugačiji pogled.

Zajedno smo proučavali Pismo te je on prigrlio moje vjerovanje. Da se nismo složili oko toga najvjerojatnije bismo u braku imali više konflikta i neslaganja.

Moguće je da će te se i vi naći u neslaganju sa svojim odabranikom ili odabranicom. Tada trebate upitati: „Možemo li se složiti o zajedničkom sustavu vjerovanja koje možemo učiti našu djecu, a koji je u skladu s Pismom?“

Nemojte se bojati pritisnuti pauzu na planovima za brak dok niste sigurni da ste na istoj stranici knjige.

Ako vaš partner baš i ne želi čekati s brakom dok ne riješite takva važna pitanja to je možda indikator da vas kasnije čekaju još i veći problemi.

2. Emocionalni teret

Svatko je od nas u životu iskusio nekakvu bol. Imamo ožiljke od života u ovom ranjenom svijetu.

Neke su osobe možda iskusile nasilje. Nekima je bilo slomljeno srce. Neki su kao djeca iskusili velik gubitak.

Koji god emocionalni teret osoba imala nije ga pametno ignorirati vjenčanjem.

Ako vam je to potrebno svakako se posavjetujte sa kršćanskim savjetnikom. Kasnije ćete biti zahvalni što ste to učinili.

Budite oprezni, ako vaš savjetnik nije kršćanin, tj. ne vodi se Biblijom, neće biti tako lako razgovarati o duhovnim problemima. To će većinom samo pogoršati stvari.

Primjer iz mog braka: Nekoliko godina nakon vjenčanja sam shvatila da se bojim suprotstaviti svom suprugu kada mislim da nije u pravu zbog boli koju sam iskusila u vezi prije nego sam upoznala mog supruga.

Trebala sam pronaći snagu iskreno mu se obratiti pod svaku cijenu. Kada sam to učinila, naša se je veza produbila.

Još se uvijek borim s tim, ali smo oboje jako svjesni moje tendencije da radije šutim kako ne bih odgurnula ljude od sebe.

Provjerite koji teret vi nosite prije nego uskočite u brak. Ne kažem da inače trebate otkazati vjenčanje, ali budite svjesni svog tereta i budite otvoreni mogućnosti da ćete otkriti još i više jedno o drugome kada budete u braku.

3. Novac

Dolazimo i do najvećeg izvora problema u braku – novca.

U Pismu stoji da je izvor svakog zla ljubav prema novcu. Isus je sam rekao da je novac najveći „protivnik“ u natjecanju na Njegovu ljubav. Je li tako čudno da novac može biti uzrok podjele u braku, u vezi koja treba odražavati Njegovu sliku na zemlji?

Ono što radimo s novcem otkriva ono što je u našim srcima. Možda ne želimo priznati, ali naše srce često leži tamo gdje je i naše „blago“. Zbog toga treba biti svjestan ove teme prilikom ulaska u brak. Kada je riječ o novcu, često je riječ i o srcu.

I budimo iskreni, većina nas zna kako je to nemati novca. Neki od nas imaju mnogo novca, a ne znaju što s njim. No i dalje smo uplašeni da nemamo dovoljno.

Novac otkriva smjer naše vjere.

Kako sam spomenula, mi smo prije braka išli na Biblijski tečaj na kojem se govorilo o novcu. Svi bi parovi trebali najmanje to učiniti.

4. Djeca

Ovo je razgovor koji trebate imati prije braka. Nemojte samo pretpostaviti da ćete o tome poslije, kada bude pravi trenutak.

Odmah pitajte sva teška pitanja: „Želimo li djecu? Ako da, koliko? Kada ćemo ih imati? Koji će biti naš pristup odgajanju djece?“

Kroz kršćanstvo ćete pronaći razna mišljenja o kontracepciji. Sami istražite i proučite Pismo.

Kada dođe vaša prva bračna noć možda će biti prekasno da započnete pitanja o tome kada ćete imati djecu.

I ako osoba s kojom se namjeravate vjenčati na pobačaj gleda kao na kontracepciju – BJEŽITE, nemojte hodati, do najbližeg izlaza.

Trebate donijeti odluke o obrazovanju vaše djece i trebate u tome biti usklađeni. Nemojte pretpostaviti da znate što druga osoba misli.

Ako se predomišljate nakon što ste ovo pročitali, onda možete i trebate staviti pauzu na vaš brak dok niste sigurni da ste mudro odlučili.

Što god radili, nemojte uči u brak misleći „pa, rastava je jedna od opcija“, ili će uskoro to i postati.

Nemojte pasti na laž Sotone da nećete nikoga drugoga naći ako prekinete zaruke.

Čin je vjere čekati da vam Bog da osobu s kojom trebate stupiti u brak.

Izvor: Theprayingwoman.com; Prijevod: Ida U.

NAJNOVIJE!