The Chosen (Izabrani) – serija o Isusu koju morate pogledati

Serija The Chosen (Izabrani) je pobrala sjajne kritike. Od kolovoza 2020. pogledana je gotovo 50 milijuna puta u 180 zemalja diljem svijeta. Jeste li je vi pogledali?

The Chosen (Izabrani) je najbolja serija o Isusu koja na jedinstveni i opsežan način prikazuje događaje iz Njegova života na Zemlji. Serija je prevedena i na hrvatski jezik.

Do sada su snimljene dvije sezone serije The Chosen (Izabrani) koja je oduševila milijune gledatelja i filmskih kritičara.

Na popularnom servisu IMDB ima ocjenu 9,6/10, što je čini jednom od najboljih televizijskih serija svih vremena. Serija, osim što prikazuje život Isusa Krista, na poseban način se bavi i sa svim onima koji su bili u kоntаktu s Njim dok je hodao ovom Zemljom.

Мnоgі ѕu kršćаnѕkі vоđе odmah іzrаzіlі роdršku рrојеktu, uklјučuјućі Аnnе Grаhаm Lоtz, Рhіl і Кау Rоbеrtѕоn, Аlvеdа Кіng і Јеrrу В. Јоhnѕоn.

The Chosen – hrvatski titlovi

Pilot je snimljen i prikazan 2017. godine, a svaka sezona sadrži osam nastavaka. Valja spomenuti da su prva i druga sezona The Chosena lokalizirane, odnosno postoje hrvatski titlovi.

Redatelj i jedan od scenarista je Dallas Jenkins, a namjera mu je bila, ne samo vidjeti Isusa očima onih koji su ga upoznali, već Ga prikazati na način koji je više “osoban, prisan, neposredan”.

The Chosen hrvatski jezik

The Chosen – svrha serije

Prva sezona predstavlja Isusa i pozivanje Njegovih učenika. Druga sezona fokusira se na početak Njegove javne službe i na na stvari koje su se događale kada se proširila vijest o Njegovom javnom djelovanju.

Iako serija ima evangelizacijsku svrhu, svoj doprinos joj daju stručni suradnici iz tri različite vjerske tradicije.

Kao savjetnici i stručni suradnici na seriji rade mesijanski rabin Jason Sobel iz Fusion Global Ministries-a, katolički svećenik i nacionalni direktor obiteljskih kazališnih produkcija, otac David Guffey i profesor Novoga zavjeta na Sveučilištu Biola dr. Doug Huffman.

Oni su zaduženi za pregledavanje scenarija i pružaju činjenice ili kontekst o biblijskoj, kulturnoj i društveno-političkoj povijesti priče.

U seriji se pojavljuju ljudi svih rasa kao glumci, što nije čest slučaj na televiziji i u filmu koji se temelji na Bibliji.

Prva epizoda The Chosena imala je sljedeću uvodnu napomenu:

The Chosen (Izabrani) se temelji na istinitim pričama iz evanđelja Isusa Krista. Neka su mjesta i rokovi kombinirani ili sažeti. Dodane su pozadinske priče i određeni znakovi ili dijalog.

Međutim, sav biblijski, povijesni kontekst i bilo koja umjetnička mašta osmišljeni su da podrže istinu i namjeru Svetog pisma. Gledatelje se potiče da čitaju evanđelja.

VIDI OVO: FILMOVI O ISUSU: 6 najboljih filmova o Isusovom životu

Snimanje serije The Chosen
Snimka zaslona: YouTube

Snimanje serije The Chosen

Prva sezona snimana je tijekom 60 dana u Weatherfordu u Teksasu i koristila je postojeće selo Capernaum, koje nudi iznajmljivanje filmskih setova za rekreiranje povijesnog Kapernauma. Snimanje je dopunjeno zvučnom pozornicom i vizualnim efektima.

Druga sezona preselila je snimanje u Utahu, gdje je Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana izgradila repliku Jeruzalema postavljenu za snimanje scena za njihove video zapise o Bibliji i Knjizi Mormona. To je prvi put da je produkcija koja nije povezana s Mormonima dobila pristup filmu na ovom setu.

Druga sezona snimana je tijekom pandemije COVID-19, što je stvaralo probleme produkcijskom timu.

Za snimanje Propovijedi na gori korišteno je 2.000 statista, od kojih su svi prije snimanja trebali imati negativni PCR test. Slijedeći mjere COVID-19, produkcija 2. sezone košta dodatnih 750.000 američkih dolara.

The Chosen (Izabrani) – gdje pogledati seriju?

Prva sezona distribuirana je na mobilnoj Android aplikaciji i Apple aplikaciji besplatno širom svijeta, kao i na streaming servisu VidAngel u Sjedinjenim Državama. U ožujku i travnju 2020. godine, kao odgovor na pandemiju COVID-19, prva sezona Izabranih bila je dostupna potpuno besplatno, bez ograničenja, putem aplikacije.

Početkom 2021. emitiranje serije se proširilo i na druge kršćanske i obiteljske mreže poput televizije Trinity Broadcasting Network (TBN) i UPtv, kao i na NBC-ovu streaming uslugu Peacock.

Dana 16. ožujka 2021. Dallas Jenkins, tvorac serije, najavio je da će datum izlaska 2. sezone biti Uskrsna nedjelja, 4. travnja 2021., s ciljem da se nakon toga objavi jedna epizoda tjedno.

Uspjeh serije Izabrani

The Chosen – film za Božić 2021.

Serija The Chosen je dobila i film, posebno božićno izdanje u obliku filma koji je potukao sve rekorde gledanosti u američkim kinima. Iako se prikazuje u manjem broju kina, na blagajnama je već ostvario veću zaradu od velikih holivudskih blockbustera.

Božićno izdanje serije “The Chosen” prati Mariju i Josipa dok se pripremaju za rođenje svoje bebe. Film u režiji Dallasa Jenkinsa i Jacoba Schwarza također uključuje sudjelovanje vrhunskih kršćanskih umjetnika kao što su Brandon Lake, For King & Country, Phil Wickham i Maverick City Music koji izvode čitav niz božićnih pjesama.

Zašto je serija The Chosen doživjela toliki uspjeh?

Uspjeh serije pripisuje se umjetničkom pripovijedanju priča i kulturnoj važnosti, a istodobno ostaje vjerna poruci evanđelja.

Osma epizoda 1. sezone dobila je dvije nominacije za nagradu Movieguide 2020. godine.

Serija je pobrala sjajne kritike. Od kolovoza 2020. pregledana je gotovo 50 milijuna puta u 180 zemalja. Trenutno se prevodi na 70 jezika, s prioritetom pri prevođenju na 10 najvećih jezika.

Svi nastavci prve sezone serije se besplatno mogu pogledati na ovom linku

NAJNOVIJE!