Tikvice štite od raka debelog crijeva
Foto: Pixabay

Tikvice su dobar izvor vitamina C i mangana. Najbolji su izvor dijetalnih vlakana koja pomažu da vaše tijelo bude u najboljoj formi.

Također, sadrži magnezij, vitamin A, kalij, folat, fosfor i bakar. One također imaju visok sadržaj cinka, omega-3 masnih kiselina, proteina i niacina.

Štoviše, vitamini B6, B1, B2 i kalcijum u tikvicama pružaju optimalno zdravlje. Tikvice su najbolji primjer namirnice koji ima tako bogat niz hranljivih sastojaka, koji sadrži ugljikohidrate, šećer, nerastvorljiva i rastvorljiva vlakna, minerale, natrij, aminokiseline i još mnogo toga. Folna komponenta u tikvicama je jako dobra za trudnice.

1. Tikvice pomažu u snižavanju kolesterola

Tikvice imaju visok sadržaj vlakana, što pomaže u snižavanju kolesterola. Visok nivo vitamina A i vitamina C, pomažu u odlaganju početka ateroskleroze, tako što održavaju kolesterol oksidacijom krvnih žila. Tikvice pomažu vašem tijelu da ukloni višak toksina.

2. Pomažu kod mršavljenja

Konzumiranje tikvica pomaže vam da smršavite. Tikvice su niskokalorične, ali vam daju osjećaj sitosti. Dakle, tikvice su savršena hrana za zadovoljavanje apetita, bez dobivanja kalorija i započinjanja plana dijete. Također, tikvice imaju visok sadržaj vode i bogate su vlaknima.

3. Tikvice su zdrave za srce

Tikvice sadrže dobru količinu kalija, što je 295 miligrama po šalici, ili 8% preporučene dnevne vrijednosti. Prema American Heart Association, kalij može pomoći u kontroli krvnog tlaka, jer smanjuje štetan utjecaj soli na vaše tijelo. Tikvice također imaju visok sadržaj antioksidanata i vitamina C, koji može pomoći da sluznice vaših krvnih stanica funkcioniraju bolje, štite od začepljenih arterija i snižavaju krvni tlak.

4. Zdrave su za oči

Kada se koriste izvana, tikvice pomažu u uklanjanju podbulih vrećica koje se razvijaju oko vaših očiju zbog prekomjernog zadržavanja vode. Otekline oko očiju se smanjuju, zbog sadržaja bogatog vodom. Također, sadržaj karotenoidnog beta-karotena može se pretvoriti u vitamin A u organizmu.

Prisustvo vitamina A pomaže u aktivnom razvoju stanica u vašim očima, što poboljšava vid i pomaže u prevenciji medicinskih stanja koja mogu uticati na vaše oči, kao što je makularna degeneracija.

6. Tikvice sprječavaju rak debelog crijeva

Vlakno u tikvicama je razlog zbog kojeg tikvice mogu pomoći u liječenju raka debelog crijeva. Vlakno radi više stvari, kao što na primjer: apsorpcija viška vode u debelom crijevu, zadržavanje dovoljno vlage u fekalnim materijama i pomoć u lakšem izbacivanju iz tijela. Mada je točno znanje o podtipovima nerastvorljivih i rastvorljivih vlakana važno, dijetalna vlakna u cjelini povezana su sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva.

IZVORStil.kurir.rs