Tko je bio Samson?

Samson je bio jedan od najpoznatijih sudaca koji su vladali nad Izraelom prije vremena kraljeva. Čitatelji će imati puno toga za shvatiti kada se radi o ovom nazirejskom sucu.

Iako ovaj članak neće pokriti sve događaje iz života ovog kompulzivnog pobjednika nad Filistejcima, naglasit će tri velika dijela njegove priče iz kojih čitatelji mogu shvatiti ono što je najvažnije.

Pad moralnosti sudaca počinje od početka do njihova svršetka (uz iznimku Samuela, posljednjeg suca). Samson, jedan od posljednjih sudaca prije pasivnog Elija (1. Samuelova 3, 18), nije bio iznimka.

Samson je bio Nazirej. No tko su bili Nazirejci?

Osim što je bio proglašen čudesnim djetetom, jer je bio rođen u neplodnoj obitelji, Samson je pokušavao prekršiti svako pravilo koje je postojalo. Prije nego što zaronimo u to, trebamo definirati Nazirejce.

Oni koji su dali Nazirejski zavjet nisu smjeli piti alkohol, šišati kosu ili ići blizu bilo čega što je bilo nečisto, kao što je truplo. (Brojevi 6, 3-7)

Samson je bio nasilan i ponosan.

Samson je ignorirao pravila nazirejskog zavjeta. Jeo je med iz mrtvog trupla lava kojeg je ubio. (Suci 14, 9)

Prisustvovao je gozbi vjenčanja, gdje je bilo alkohola. Iako tekst ne govori o tome je li pio, ovaj članak kaže da je sagriješio u situaciji kada je ubio tridesetoricu Filistejaca, jer ga je njegova žena Timna prevarila u okladi. (Suci 14) Bez obzira na to je li ih ubio sabranog uma ili je bio pod utjecajem alkohola, sagriješio je.

Kasnije, njegova mu žena reže kosu, što je uzrokovalo da izgubi svoju veliku snagu po kojoj je bio poznat. (Suci 16, 20)

Poznat po nasilju i željom za osvetom, Samson je činio i mnoge druge grozote. Zavezao je repove tristo lisica, na njih pričvrstio zapaljene baklje i pustio ih na filistejsko polje. (Suci 15, 4-5) Nakon što su mu se Filistejci osvetili tako što su mu zapalili ženu i svekra, divljački ih je napao i mnoge od njih pobio. (Suci 15, 7) Kasnije je pobio tisuće muškaraca s magarećom kosti čeljusti. (Suci 15, 16)

Samson i Delila
Foto: Wikimedia Commons

Samson je volio Delilu koja ga je izdala.

Grijeh ima posljedice. Za Samsona, one su došle u vidu Delile, filistejske žene u koju se Samson zaljubio. Filistejci su ovo upotrijebili za svoju korist; podmitili su ju sa 1.100 šekela (vrijednost trogodišnje plaće) da bi od Samsona saznala tajnu njegove snage, kako bi ga Filistejci mogli nadvladati. (Suci 16, 5)

Nakon mnoštva pokušaja i pogrešaka, Delila je saznala da je izvor njegove snage bila Samsonova kosa te ju je odrezala. Filistejci su oslijepili oslabljenog Samsona i odveli ga u tamnicu.

Na završetku svoga života Samson je zavapio Bogu.

Ponižen i sada rob Filistejcima, Samson je zavapio Gospodinu. (Suci 16, 28) Molio je posljednji puta za snagu kada su ga Filistejci pozvali da ih zabavi u njihovom hramu. Samson je položio ruke na stupove koji su držali hram i razdvojio ih je, čime je navodno ubio sebe i tisuće Filistejaca.

Što možemo naučiti od Samsona?

Iako je priča završila Samsonovom smrću, možemo naučiti nekoliko lekcija iz njegovog života.

1. Ne smijemo zloupotrijebiti darove koje nam je Bog dao.

Bog je Samsonu darovao nevjerojatnu snagu, no Samson ju je često zloupotrebljavao i koristio svoju snagu za samopromoviranje, umjesto da Bogu da slavu. Samson je na teži način naučio da Bog u trenutku darove koje je dao može uzeti.

2. Grijeh vodi do posljedica.

Samson nije odmah vidio posljedice svojih grijeha, jer posljedice često vidimo onda kada to najmanje želimo. Kada osjetimo potrebu djelovati na temelju impulsa, kao što je Samson činio, trebamo se podsjetiti na istinu Pisma. U ovome svijetu susrest ćemo se sa mnogim Delilama koje će pokušati pronaći našu najveću slabost i iskoristiti je protiv nas.

3. Čak i kada smo na dnu, Bog nas može upotrijebiti.

Iako je bio lišen svoje snage i ponižen preko svake mjere, Bog je posljednji puta Samsonu vratio njegovu snagu. Iako je Samson poginuo, pobio je više izraelskih neprijatelja tada nego što je učinio za vrijeme svog života ispunjenog osvetom i oslanjanjem na samoga sebe.

Autorica: Hope Bolinger; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!