Tko je Utješitelj?

Utješitelj je naziv koji se koristi za Duha Svetoga u nekim prijevodima Biblije. Dolazi od grčke riječi paraclete, koja nema točan prijevod na hrvatskom jeziku, ali otprilike znači “onaj koji je pozvan zajedno s Njime”.

Također se ponekad prevodi kao “Pomoćnik”, “Savjetnik” ili “Zagovornik” (vidi Ivan 14, 16; 26; 15, 26; 16, 7). Jedan primjer da se Duh Sveti naziva “Utješitelj” dolazi iz Ivana 14, 26 u nekim prijevodima Biblije: “Ali Utješitelj, koji je Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, on će vas naučiti svemu, i prisjeti sve što sam ti rekao”.

Najčešći prijevod Duha Svetoga u drugim biblijskim prijevodima je “Pomagač”, koji može obuhvatiti širi raspon djelovanja Duha Svetoga od riječi “Utješitelj”. Duh Sveti je onaj koji je uz nas, kako bi nam pomogao, utješio nas, podržao, savjetovao i zagovarao za nas. Duh Sveti također moli za nas: “I nama Duh pomaže u našim slabostima. Jer ne znamo za što da molimo kako treba, nego se sam Duh zagovara za nas uzdisanjem predubokim za riječi”. (Rimljanima 8,26)

VIDI OVO: 3 stvari koje Duh Sveti donosi u život

Duh Svet je naš Utješitelj, Pomoćnik, Zagovornik

Sve tri osobe Trojstva tu su kako bi bile za nas. Duh Sveti je naš uvijek prisutni pomoćnik; Krist je naš zagovornik i također se zauzima za nas (1. Ivanova 2,1); a Bog Otac naziva se “Bogom svake utjehe”. Druga Korinćanima 1,3–5 kaže: „Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog svake utjehe, koji nas tješi u svakoj našoj nevolji, da bismo mogli tješiti one koji smo u svakoj nevolji, utjehom kojom se i mi sami tješimo od Boga. Jer kao što obilno sudjelujemo u Kristovim patnjama, tako i mi po Kristu obilno sudjelujemo u utjesi“.

Bog je poslao Krista za naše spasenje, a zatim je poslao Duha Svetoga kao svoju stalnu prisutnost da nas podržava u svakom trenutku (Ivan 14, 16–17; 16,5–15; Efežanima 1, 3–14). Bez obzira kamo idemo ili s kojim se kušnjama suočavamo, zahvaljujući Utješitelju nikada se nećemo morati sami suočiti s njima (Psalam 34, 18; 139, 7–12; Hebrejima 13, 5–6).

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Ivan H.