Jedan od najvećih strahova s kojim se svi suočavamo jest strah za budućnost. Strahujemo za budućnost svojih obitelji, naših prijatelja, naših radnih mjesta, naših društava kao i svega ostaloga između.

To je prirodno. Mi nismo u kontroli. No shvaćanje toga bi nas trebalo dovesti još bliže k Bogu.

Mi možda nismo ti koji su u kontroli budućnosti, ali Bog jest. On je stvorio cijeli svemir. Da želi, Bog nas u djeliću sekunde može izbrisati iz postojanja. No, On kroz cijelu povijest radi na svome planu. On povijest pomiče prema njezinom vrhuncu, prema onome što se treba dogoditi.

Jednoga dana Isus Krist će se ponovno vratiti na zemlju i ništa to neće moći zaustaviti. Isto tako kao što Bog radi u povijesti kako bi događaje usmjerio na taj dan tako će raditi i u vašem životu za istu svrhu – ako Mu to dopustimo.

Biblija kaže, „A znamo, da onima, koji ljube Boga, sve okreće Bog na dobro, onima, koji su pozvani po odluci“. (Rimljanima 8, 28) Božja Riječ ne kaže da je sve dobro. Ona isto tako ne kaže da Bog uzrokuje sve. Bog ne uzrokuje ratove. On ne uzrokuje rak. Bog ne uzrokuje silovanja, pobačaje, zlostavljanja – tjelesna ili seksualna. Bog ne uzrokuje zlo. To mi činimo. Bog nam daje slobodu da odaberemo. Zlo je cijena te slobode.

No Biblija govori kako Bog uzrokuje da se sve okrene na dobro. Bog može uzeti sve glupe, zle i loše odluke koje sam donio u svome životu i može ih okrenuti na dobro ako Mu odlučim vjerovati. Rimljanima 8, 28 ipak nije obećanje za sve ljude. Ono vrijedi za one ljude koji ljube Boga.

To vrijedi za one koji kažu ”Evo Bože, Ti uzmi sve slomljene komadiće moga života i Ti ih složi u jednu cjelinu”. To je razlog zbog kojeg, kada čitam naslovnice današnjih novina, ne osjećam brigu. Da, postoji puno problema u današnjem svijetu, ali Bog je u kontroli svega.

Bog i dalje pomiče povijest prema njezinom vrhuncu. I Bog i dalje ”pomiče” ljude prema onome što je najbolje za svakoga od njih. Jednoga dana Bog će završiti sve što je započeo. I zato što je Bog u kontroli možemo Mu vjerovati u vezi svega – i dobroga i lošega i ružnoga u našim životima.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Pastorrick.com