“Tko ljubi svoj život, izgubit će ga”: Što znači ova Isusova izjava?

“Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni.” (Ivan 12, 25) Što znači ova Isusova izjava?

Dok se Krist pripremao za svoju smrt, naučavao je svoje učenike o jednom od najvećih paradoksa Kraljevstva.

Koristeći vlastiti život kao primjer, rekao im je: „Došao je čas da se proslavi Sin Čovječji. Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni.“ (Ivan 12, 23-25)

Krist je usporedio svoju smrt sa zrncem pšenice, koje padne na tlo i ugine. Tek nakon što zrno ugine na tlu, iz njega može izaći novi plod. Krist je znao da će Ga poslušnost prema Ocu koštati sve. Uskoro će umrijeti na križu.

No također je razumio i to da će Njegova smrt ”proizvesti mnoštvo plodova”, jer će Njegova smrt omogućiti da mnoštvo vjernika bude nanovo rođeno i da dobije vječni život. (Ivan 11, 25-26; 1. Ivanova 5, 11-12; Rimljanima 5, 21; Hebrejima 5, 9; 9, 12)

Onaj tko ljubi svoj život, izgubit će ga

Gospodin je svojim učenicima izrekao ovo načelo: „Onaj tko voli svoj život izgubit će ga.“ Ne možemo služiti Bogu i bogatstvu. Ako cijeli život potrošimo na gomilanje bogatstva ovoga svijeta, na završetku ćemo sve izgubiti. (Matej 6, 24) Nakon trčanja za svime onime što svijet nudi, u konačnici otkrivamo istinitost tvrdnji iz Propovjednika 2, 11: „A onda razmotrih sva svoja djela, sve napore što uložih da do njih dođem – i gle, sve je to opet ispraznost i pusta tlapnja! I ništa nema valjano pod suncem.“ Povezani princip glasi: „Onaj koji mrzi život ovoga svijeta očuvat će ga za vječnost.“ (Matej 6, 33)

Ako slijedimo Krista kao našeg uzora, onda nećemo postavljati zemaljske stvari, niti ćemo postavljati veliku vrijednost na ovaj privremeni svijet, nego ćemo skupljati blago za nebeski život. Tražit ćemo ”Božje kraljevstvo iznad svega drugoga”. Poput apostola Pavla, o ovome životu govorit ćemo na sljedeći način: „Ali što mi god bijaše dobitak, to poradi Krista smatram gubitkom. Štoviše, čak sve gubitkom smatram zbog onoga najizvrsnijeg, zbog spoznaje Isusa Krista, Gospodina mojega, radi kojega sve izgubih i otpadom smatram: da Krista steknem.“ (Filipljanima 3, 7-8)

Vjernik, koji je spreman izgubiti svoj život, usmjeren je na lov prema onome što je nebesko. Puno prije sata svoje smrti, Krist je poticao svoje učenike neka ne potroše svoje živote na gomilanje zemaljskog blaga: „Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci potkapaju i kradu. Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu. Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce.“ (Matej 6, 19-21)

Ljubiti svoj život znači osloniti se sebičnost i tvrdoglavost

Matej je podijelio proširenu verziju Kristovog naučavanja, tijekom koje je objasnio da ”voljeti naše živote” znači oslanjati se na naše sebične, tvrdoglave načine: „”Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga. Ta što će koristiti čovjeku ako sav svijet stekne, a životu svojemu naudi? Ili što će čovjek dati u zamjenu za život svoj?“ (Matej 16, 24-26; pročitajte i Luka 9, 24-25)

Ne možemo biti istinski Kristovi sljedbenici, ako Ga planiramo slijediti prema našim vlastitim uvjetima. ”Mrziti vlastiti život” znači odustajanje od naših načina, stavljanje na stranu naših egocentričnih života i odustajanje od samih sebe, kako bismo služili Bogu i drugima. Krist je rekao: „Jer siđoh s neba, ne da činim volju svoju, nego volju onoga, koji me posla.“ (Ivan 6, 38, pročitajte i Ivan 5, 30) Kršćanski život zasniva se na odricanju od nas samih i uzimanja našeg križa.

Pavao nam je prikazao živopisnu sliku ponašanja kojeg trebamo usvojiti: „On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe “oplijeni” uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu. Zato Bog njega preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom, da se na ime Isusovo prigne svako koljeno onoga koji je na zemlji, pod zemljom i iznad zemlje. I svaki će jezik priznati: “Isus Krist jest Gospodin!” – na slavu Boga Oca.“ (Filipljanima 2, 6-11) Krist se sam ponizio i odustao od sebe to točke potpune posvećenosti i grozne smrti, no čineći tako, bio je uskrsnut i podignut do najvećeg položaja časti.

Takva je osoba usredotočena samo na sebe

Dio ”onaj koji ljubi svoj život” odnosi se na svakoga tko zanemari ono što je Krist učinio na križu. Takva je osoba usredotočena samo na samu sebe. Takva osoba pažljivo traži kako očuvati sigurnost, kako se pobrinuti samo za sebe i radije bi se odrekla Krista nego se suočila s nevoljama. Takvoj osobi dato je upozorenje da će izgubiti svaku pojedinu stvar koju voli i koju želi zadržati; izgubit će svoj vlastiti život.

”Onaj koji mrzi život u ovome svijetu” odnosi se na svakoga tko je spreman odustati od apsolutno svega iz ovoga svijeta, uključujući i od samoga života, zbog Krista. Takva se osoba posvećuje samo i isključivo Bogu i Njegovom Kraljevstvu, jer zna da je nagrada za to neprocjenjiva, iznad svake zemaljske vrijednosti. Takva osoba razumije sljedeće: „…jer da nam je kroz mnoge nevolje ući u kraljevstvo Božje.“ (Djela 14, 22) Takva osoba ima obećanje vječnoga života.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!