Otkrivenje 4,4 kaže: „Oko prijestolja još (vidjeh) dvadeset i četiri prijestolja na kojima su sjedila dvadeset i četiri Starca, obučena u bijele haljine, sa zlatnim krunama na svojim glavama.“

Knjiga Otkrivenja nigdje ne kazuje identitet dvadeset četiri starješina. Međutim, oni najvjerojatnije predstavljaju Crkvu. Malo je vjerojatan prijedlog da se radi o anđeoskim bićima. Činjenica da sjede na prijestoljima znači da vladaju s Kristom. Pismo nigdje ne kaže da anđeli vladaju ili sjede na prijestoljima. Naprotiv, opetovano opisuje Crkvu kako vlada i kraljuje s Kristom (Otkrivenje 2,26-27, 5,10, 20,4; Matej 19,28; Luka 22,30).

Nadalje, grčka riječ koja se ovdje prevodi kao „starješine“ nikada se ne koristi za anđele, ali se koristi za ljude. Posebno se koristi za ljude određene starosti, koji su zreli i sposobni upravljati Crkvom. Riječ starješina bila bi neprikladna za anđele, koji ne stare. Njihov način oblačenja također pokazuje da su to ljudi. Premda se anđeli pojavljuju u bijelu, bijele haljine češće nalazimo na vjernicima, čime se simbolizira Kristova pravednost koja im je pripisana prilikom spasenja (Otkrivenje 3,5,18; 19,8).

Zlatne krune koje ovi starješine nose također pokazuju da se radi o ljudima, a ne o anđelima. Anđelima nikada nisu obećane krune, a nikada se i ne spominje da ih oni nose. Riječ prevedena kao „kruna“ odnosi se na pobjedničku krunu, koju nose oni koji su se uspješno natjecali i pobijedili, kao što je Krist obećao (Otkrivenje 2,10; 2. Timoteju 4,8; Jakovljeva 1,12).

Neki smatraju da ovi dvadeset četiri starješina predstavljaju Izrael, ali u vrijeme ove vizije Izrael kao cijela nacija još uvijek nije otkupljen. Iz istoga razloga ove starješine ne mogu predstavljati svete iz vremena Velikih nevoljâ, jer u vrijeme koje odgovara Ivanovoj viziji nisu svi još obraćeni. Najizglednije je da starješine predstavljaju podignutu Crkvu koja pjeva pjesmu otkupljenja (Otkrivenje 5,8-10). Oni nose pobjedničke krune i otišli su na mjesto koje im je pripravio njihov Otkupitelj (Ivan 14,1-4).

IZVORGotquestions.org