Tko su hodajući mrtvaci u Matejevoj priči o uskrsnuću?

Tko su hodajući mrtvaci u Matejevom evanđelju? Je li to biblijska priča o hodajućim mrtvacima (zombijima) koju Crkva preskače?

Kristovo uskrsnuće odlučujući je trenutak u cijeloj priči: raspeti Krist porazio je smrt kad se vratio u život. No Matejevo evanđelje ukratko daje zapanjujuće detalje ovog događaja koji lako mogu zbuniti. Je li to biblijska priča o zombijima koju Crkva preskače?

Zaključujući priču o raspeću, Matejevo evanđelje kaže:

A Isus opet povika snažnim glasom i ispusti duh. I gle, hramski se zastor razdrije nadvoje, odozgo do dolje, i zemlja se potrese i stijene se raspukoše. I grobovi se otvoriše, i mnoga tjelesa usnulih svetih uskrsnuše te izađoše iz grobova nakon njegova uskrsnuća, uđoše u sveti grad i pokazaše se mnogima. A kad stotnik i oni što su s njim čuvali Isusa vidješe potres i sve što se zbilo, silno se prestrašiše govoreći: ‘Uistinu, ovaj bijaše Sin Božji!’“ (Matej 27,50-54).

Za bujnu maštu, ova priča može izgledati kao sugestivni zombi horor: otvaranje grobnica, mrtvaci hodaju i marširaju na civilizaciju. Možda nema namjeru zastrašiti, ali tako izgleda.

Kristovo uskrsnuće je jedno – ali što je s ostalima?

Kao prvo, djeluje zbunjujuće jer se Kristovo uskrsnuće još nije dogodilo – nije li Isusovo uskrsnuće središnji, jedinstveni događaj koji obećava nadu nakon smrti? Zašto su drugi oživjeli? Priroda tih uskrslih tijela predstavlja teološku zagonetku – jesu li, poput Lazara, ponovno morali umrijeti? Zašto su ti „sveti“ oživljeni u tom trenutku, ako uskrsnuće sveg čovječanstva tek treba doći? I izgleda čudno – jer ako mrtvi hodaju i „ukazuju se mnogima“, zašto više ne čujemo o njima?

Dovoljno je reći da to zbunjuje i bibličare i laike – i nema jednostavnog objašnjenja. Jedan biblijski komentar (ESV) kaže da su uskrsli sveci (grčki „oni koji su zaspali“; isti izraz opisuje mrtve u 1. Korinćanima 15,20) „vjerojatno pobožni starozavjetni likovi i pobožni međuzavjetni Židovi, ponovno otjelovljeni kao svjedoci novog saveza“. Ova spekulacija povezuje hodajuće mrtvace s Kristovim čudesnim povratkom: to je slika budućeg općeg uskrsnuća, koje je Krist omogućio.

PROČITAJTE: Biblija spominje dva uskrsnuća na kraju vremena: Što je prvo a što drugo?

ESV nadalje sugerira da, unatoč Kristovom uskrsnuću, sveci su doista primili svoja „nova uskrsla tijela“ (besmrtna, za razliku od Lazara koji je opet umro). Budući da nema drugih povijesnih podataka o ovom povratku, sveci su možda uzeti u nebo za vrijeme ili nakon Isusovog uskrsnuća.

Novozavjetni bibličar NT Wright smatra da su to jasni nagovještaji starozavjetnih obećanja o uskrsnuću, kao što je Ezekiel 37,12-13, kada Bog kaže da će „otvoriti grobove vaše i izvesti vas iz vaših grobova“. Izaija 26,19 i Daniel 12,2 također govore o oživljavanju mrtvih i buđenju onih koji „spavaju“. Evanđelist možda pokušava uključiti čudnu priču za koju je čuo, a istodobno rezonira biblijske nagovještaje.

Matej vrlo dobro zna da ti uskrsnuli sveci više ne hodaju okolo. Iako Matej ne objašnjava priču, možda samo napola sugerira buduću naznaku općeg uskrsnuća koje će doći.

Iako se njegova povijesnost ne može potkrijepiti, Wright primjećuje da priča nije presedan i ne može biti izmišljena. Naposljetku, možda je bolje da ostane zagonetka, umjesto da ju neslavno odbacimo.

Wright zaključuje: „Neke priče su previše čudne da bi se jednostavno mogle dogoditi. To može biti jedna od njih, ali u povijesnom smislu nema načina da otkrijemo.“

Ova nejasna priča zasigurno postavlja više pitanja nego što daje odgovore, ali ni ne moramo razumjeti ni racionalizirati svaki dio Pisma. Matej je zasigurno znao da je čudna, ali ju je ipak zadržao, a crkva sačuvala.

Zapis je dramatičan i tajanstven, ali nije neusklađen u vezi poražene smrti i predviđanja apokaliptičke sudbine čovječanstva. Uskrsnuće i treba biti čudno i iznenađujuće.

Autor: Joseph Hartropp; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Christian Today

NAJNOVIJE!