Što je Isus mislio kada je rekao ”Tražite što god hoćete, i bit će vam!”?

Ovo obećanje ima uvjete! Tu se kaže, da su dva uvjeta da bi se ovo obećanje ostvarilo.

Što je Isus mislio kada je rekao: “Ako ostanete u meni i ako moje riječi ostanu u vama, tražite što god hoćete, i bit će vam.” (Iv 15,7)?

Kako to lijepo zvuči. Tražiti što god želite i biti će vam. Kada mladi kršćanin naiđe na ovakav stih u Bibliji, on je ushićen spoznajom, kako nemoguće stvari postaju moguće. Ovdje se obično zaustavlja na razumijevanju, kako možemo moliti što god želimo i očekivati da će se to ostvariti. Možda se radi toga mladi Kršćani mnogo mole u početku. Osim toga oni misle da što god žele za to se mogu moliti i ostvarenje svojih želja očekuju odmah. Tada, kada po njihovu mišljenju naiđu na neuslišanu molitvu, oni su zabrinuti, pa se često i povlače, misleći kako je nešto pogrešno s njima.

Znači li ovo obećanje ono o čemu govori?

Brzi odgovor je da, jer mi vjerujemo što Biblija kaže, i tako ovo obećanje mora biti istinito.  Neki će se možda zaustaviti i kazati, kako naš prijevod nije ispravan, ili su prepisivači Biblije u ranijim stoljećima krivo razumjeli ili možda napravili pogrešnu kopiju. Za neke ovo obećanje znači previše da bi ga prihvatili. Ako smo pošteni, pokušat ćemo istražiti kako bismo razumjeli ovo obećanje. I onda, ako smo sigurni, da je ovo obećanje izvorno, istraživat ćemo što ono zapravo znači. Tako ćemo vjerovati obećanju, jer ako znamo što ono znači, biti ćemo sigurni da ono znači upravo to što i kaže.

A što zapravo kaže ovo obećanje?

Moramo pročitati cijeli odjeljak da bismo razumjeli o čemu je ovdje riječ, a posebno od 5. do 8. stiha. Pogledajmo to zajedno kako to Isus govori: “Ja sam trs, vi ste mladice. Tko ostaje u meni i ja u njemu, rodi mnogo roda. Jer bez mene ne možete ništa učiniti. Ako tko u meni ne ostane, bacit će se kao mladica napolje i osušit će se. Takve po tom skupe i u oganj bace da gore. Ako ostanete u meni i ako moje riječi ostanu u vama, tražite što god hoćete, i bit će vam. Otac moj proslavit će se time što ćete roditi mnogo roda i pokazati se moji učenici.”

Dakle, ovo obećanje ima uvjete! Tu se kaže, da su dva uvjeta da bi se ovo obećanje ostvarilo: “Ako ostanete u meni i ako moje riječi ostanu u vama.” Gospodin Isus govori o ta dva uvjeta prije i nakon što je dao ovo obećanje, tako da nije teško saznati što ti uvjeti znače. Tada, ako su ta dva uvjeta ispunjena, vjernik može tražiti što god želi i dobiti će.

VIDI OVO: 3 snažne molitve kojima se Isus molio Bogu (a možeš i ti!)

Što to znači ostati u Gospodinu Isusu?

To može značiti jedino ono što Gospodin Isus kaže da znači. Ako pogledamo 4. stih, znat ćemo što Isus kaže: Ostanite u meni i ja ću ostati u vama. Kao što mladica ne može sama od sebe , ako ne ostane na trsu, roditi roda, tako ni vi, ako ne ostanete u meni.”  Ako smo još uvijek u nedoumici, tada pogledajmo 10. stih koji nam kaže: “Ostat ćete u mojoj ljubavi ako budete vršili moje zapovijedi, kao što sam i ja vršio zapovijedi Oca svog te ostajem u njegovoj ljubavi.” Tako, ostati u Njemu, znači biti u stalnom zajedništvu s Isusom, pouzdajući se u njega i prepuštajući se njegovu vodstvu u poslušnosti njegovim zapovijedima.

To znači da imamo takvu zajednicu sa Isusom da je njegova volja za nas prihvaćena bez traženja nekih argumenata, jer želimo ostvariti ono što Isus želi. Tu nema neposlušnosti ili pobune, nema sebičnosti.  To znači poznati Isusa Krista, i život u tako tijesnoj zajednici s njim, da se može reći, da je to tako blisko zajedništvo, kao što je između Oca i Sina.(9.stih) “ Kao što je Otac mene ljubio, tako sam i ja vas ljubio. Ostanite u mojoj ljubavi!”

Znamo, ako ostajemo u Njemu, kao znak odgovora na naše molitve, proizvoditi ćemo rodove, a to će nas ispuniti radošću. “Ovo vam rekoh, da radost moja bude u vama te da radost vaša bude potpuna!” (11. stih).

Što to znači – da Njegove riječi ostanu u nama?

To nije isto kao da kažemo “molim vas da ispunjavate moje želje”. Mnogo je dublje od toga.
Znači da Kristovo učenje na nas tako utječe da to postaje naš način života; mi želimo da Njegove riječi oblikuju u nama njegov stil života.To znači da njegova Riječ usmjeruje naša djela, naš način života, naš govor i sve što činimo se usklađuje s njegovim riječima. Naši su motivi inspirirani principima koji se nalaze u njegovoj Riječi. Tako se kroz nas reflektira njegova Riječ. Također, ono znači da nas njegova Riječ, njegovo učenje i njegovi principi usmjeravaju naše misli, naše motive i aktivnosti.

Dakle, ta dva uvjeta u stvari znače: “Ako Isus Krist živi u našem srcu, i ako je naša ljubav prema njemu jednaka kao ljubav Oca i Sina i ako njegove Riječi usmjeravaju naše motive, misli i aktivnosti, tada mi možemo moliti što god želimo i bit će nam.

VIDI OVO: Kako tražiti Boga?

Obećanje kaže: “bit će vam”!

To znači da će se dogoditi ili da će naša molitva biti uslišana. Božja sila i autoritet koja upravlja ukupnim svemirom, biti će usmjerena na stvari koje tražimo. Tada smo i upravljani Božjom riječi da razumijemo zašto neki ne primaju: “Molite, ali ne dobivate, jer molite s grešnom nakanom: da to potrošite u svojim požudama” kaže nam apostol Jakov (4,3). Isto tako, Gospodin Isus objašnjava, kako neki ne dobiju odgovor radi svoje slabe vjere. Nekada smo ostavljeni da čekamo odgovor, jer to nije za naše dobro da primimo odmah.

Dakle, obećanje je jasno: ako smo mi takvi kršćani koji se usklađujemo s navedena dva uvjeta, možemo moliti bilo što, što je u skladu s Božjom voljom i možemo očekivati da će nam biti.

Autor: Josip Mikulić