Tko su ljudi koji će ostati izvan vrata u Otkrivenju 22, 15?

“Vani pak ostaju psi i vračari, bludnice, ubojice i idolopoklonici i tko god ljubi i čini laž.” (Otkrivenje 22,15)

Knjiga Otkrivenja nudi različite vizije i završava pozivom na akciju. U Otkrivenju 22,15 stoji da su oni izvan vrata Novog Jeruzalema psi, oni koji prakticiraju magiju, seksualno nemoralni, ubojice, idolopoklonici i oni koji prakticiraju laž.

Anđeo koji je razgovarao s Ivanom potaknuo ga je da ne zapečati knjigu jer je vrijeme blizu, a oni koji čine zlo i dobro nastavit će svojim stazama (Otkrivenje 22,10-11).

Isus govori o iznenadnom dolasku i suđenju svima na temelju njihovih djela (Otkrivenje 22,12). Oni koji operu svoje haljine imat će pristup stablu života i moći će ući u grad kroz vrata (Otkrivenje 22,14).

Međutim, oni koji su izvan vrata su psi, vračari, nemoralne osobe, ubojice, idolopoklonici i lažljivci (Otkrivenje 22,15). Ovim osobama neće biti dopušten ulazak u grad.

VIDI OVO: Sedam pečata iz Otkrivenja: Što oni predstavljaju?

Tko će moći ući u grad?

Samo oni čija su imena zapisana u knjizi života i vjeruju u Isusa moći će ući u grad (Otkrivenje 20,12, 15; 21,2. 8). Isus je umro izvan gradskih vrata kako bi platio za grijehe, a oni koji vjeruju u njega postali su pravedni (Hebrejima 13,12; Rimljanima 4,20-25).

Oni koji odbijaju priznati Isusa i ostaju nepravedni bit će suđeni prema svojim djelima, koja ne mogu zaslužiti vječni život (Rimljanima 3,23). Kristova se pravednost može primiti samo milošću po vjeri, a oni koji je odbiju ostat će izvan vrata i neće živjeti u gradu u kojem Isus vlada (Efežanima 2,8-9; Otkrivenje 21,27).

Knjiga Otkrivenja poziva čitatelje da besplatno uzmu vodu života i uđu na vrata. Oni koji vjeruju u Isusa mogu ući u grad i ne ostati vani.