tko je ubio golijata
Snimka zaslona: YouTube

Zapis o Golijatovom porazu od Davidove ruke nalazi se u 1. Samuelovoj 17. Međutim, jedan stih u 2. Samuelovoj imenuje Elhanana, umjesto Davida, kao onog koji je oborio Golijata.

Evo što je jasno: 1. Samuelova 17,50 kaže da je David ubio Golijata: „Tako je David praćkom i kamenom nadjačao Filistejca: i pogodio je Filistejca i ubio ga; a u ruci Davidovoj ne bijaše mača.“ „Filistejac“ je u ovom stihu označen kao Golijat u 4. stihu.

Evo što nije sasvim jasno: u nekim prijevodima, 2. Samuelova 21,19 ukazuje da je Elhanan, a ne David, ubio diva: „Uz to nasta rat s Filistejcima u Gobu; tada je Jairov sin Elhanan iz Betlehema pogubio Golijata Gitejca, koji je imao kopljaču kao tkalačko vratilo“ (KS). Veličina Golijatova koplja je detalj koji dijele oba stiha. Očigledna je razlika u tome tko je ubio Golijata – je li to David ili Elhanan?

Osim ako David i Elhanan nisu različiti nazivi za istu osobu – ili nisu postojala dva diva po imenu Golijat – ti stihovi proturječe jedni drugima. Ovaj problem pojašnjava 1. Ljetopisa 20,5, gdje kaže: „Potom opet izbi rat s Filistejcima. Tada Elhanan, sin Jairov, ubi Lahmija, brata Golijata Gitijca; a kopljača njegova koplja bila je kao tkalačko vratilo.“ Ovaj stih ponavlja detalj veličine koplja i jasno kaže da je Elhanan ubio Golijatova brata, a ne Golijata.

Odakle nepodudarnost? Zašto 2. Samuelova 21,19 kaže da je Elhanan ubio Golijata? Jedna izvediva teorija jest da je, negdje u lancu kopiranja teksta, pisar pogriješio. Hebrejska riječ za „brata“ bila je pogrešno napisana, što je promijenilo gramatiku rečenice i dovelo do problematične strukture rečenice za sljedećeg pisara. Pokušaj drugog pisara da riješi sintaktičku zagonetku proizveo je čitanje koje je izostavilo važan detalj o Golijatovom bratu.

Srećom imamo 1. Ljetopisa 20,5, koji sadrži ispravni hebrejski stil izražavanja i informira nas da u 2. Samuelovoj 21,19 nedostaje riječ „brat“. Možemo biti sigurni da je David ubio Golijata. Elhanan je kasnije ubio Golijatova brata.

Nadalje, kontekst 2. Samuelove 21,19 jasno opisuje sasvim odvojeni događaj od Davidovog ubojstva Golijata u 1. Samuelovoj 17,50. Druga Samuelova 21,11-14 stavlja kontekst nakon smrti Šaula, koji je bio živ kad je David ubio Golijata (1. Samuelova 17,31-39. 55-58). Druga Samuelova 21,15-17 ukazuje da je Elhanan ubio „Golijata“ kada je David bio izraelski kralj, a ne kad je bio sluga kralja Šaula.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Vesna L.