”Blago mirotvorcima, jer će se zvati sinovi Božji!” (Matej 5,9)

Ovo je sedmo blaženstvo, a broj sedam je značio savršenstvo kod Židova. Možda je Spasitelj uvrstio mirotvorce na sedmo mjesto, jer ono označuje savršenog čovjeka u Isusu Kristu. Tko želi imati savršeni blagoslov, ukoliko ga je moguće postići na zemlji, mora steći ovo sedmo blaženstvo i postati mirotvorac.

Značajno je i mjesto ovog teksta. Stih pred njim govori o ”blaženima čistoga srca, jer oni će vidjeti Boga”. Dobro je ako shvatimo da trebamo biti prvo ”čisti”, pa onda ”mirotvorci”.

Naša miroljubivost nikad ne smije značiti neki sporazum s grijehom. Naša lica neka su tvrda kao kremen u borbi protiv svega onoga što se protivi Bogu i Njegovoj svetosti. Ako je čistoća usađena u našu dušu, tada možemo početi graditi mir.

VIDI OVO: RECEPT ZA BLAGOSLOV: Ovo su 9 životnih blaženstava za tebe!

Također ni slijedeći stih nije slučajno na tom mjestu. Ma kakvi da smo mirotvorci, u ovom svijetu nećemo biti shvaćeni. Nije ni čudo, jer je Knez mira donio oganj na zemlju. On sam, iako je ljubio ljude i nije učinio zla, ”prezren bijaše i odbačen od ljudi”. Zato nas neprijatelji ne iznenađuju, jer slijedeći stih dodaje: ”Blaženi koji trpe progonstvo radi pravde! Njihovo je kraljevstvo nebesko!”.

Ovakvi su mirotvorci ne samo proglašeni blaženima nego će i postići blagoslove.

Gospodine, daj nam milost kako bi dosegli ovaj sedmi blagoslov! Očisti naše misli kako bi prvo bili ”čisti”, pa onda ”mirotvorci”. Naoružaj naše duše da nas naša miroljubivost ne vodi u kukavičluk i očajanje ako zbog Tebe i budemo progonjeni.

Autor: Charles Spurgeon