Trebaju li kršćani gledati horore?
Foto: Unsplash

Dolaskom Noći vještica, gotovo je nemoguće negdje ne vidjeti „ukrase“ – bundeve, duhove, vještice, dok se na televizijskim programima vrte horor filmovi. Čak i naša djeca, koja gledaju posebne programe, ne mogu izbjeći ovu modu straha.

Jesu li horori, kako neki kršćani tvrde, demonski proizvod? Mogu li, čak i horori, nekršćaninu rasvijetliti duhovne istine i dovesti ga Kristu? U tekstu ćemo vidjeti neke odgovore i što o tome kaže Biblija.

Prvi argument: kršćani trebaju izbjegavati horore

Oni koji zagovaraju ovaj argument često se pozivaju na Poslanicu Efežanima 4, 27 u kojoj se poziva kršćane da ne puštaju sotonu u svoj život. Gledanje sadržaja o demonskim moćima i nadnaravnim silama može doći do toga da osoba pusti sotonu u svoj život.

VIDI OVO: Gledanje horora može prouzrokovati demonsko opsjednuće?

Nadalje, može se argumentirati da takvi filmovi i serije često prikazuju nadnaravno zlo kao pobjednika, i u pozitivnom svjetlu. Često se glorificira okultno, magija i nasilje, sve ono od čega treba bježati. Ako želimo zadržati čist um i srce, ne trebamo ih blatiti slikama čistog zla (Psalam 51, 10).

Ovi filmovi mogu i dovesti do toga da nam savjest utrne, da postanemo otporni na zlo. Kada svoj mozak izložimo tolikim slikama koje prikazuju trijumfe zla i nasilja, mozak to počne uzimati zdravo za gotovo. To može dovesti do toga da nam emocije otupe na zlo.

Jesmo li se kada našli da navijamo za protagonistu, iako je zao? Ili smo stoički doživjeli kada je žrtva na ekranima umrla nasilnom smrću?

Ako trebamo promišljati o onome što je dobro i poželjno (Filipljanima 4, 8), hoće li nas gledanje ovakvih filmova spriječiti da tako razmišljamo?

Drugi argument: neke horore može se gledati

Naravno, moramo uzeti u obzir da su neki tvorci horor filmova kršćani. Zapravo, jedan od najutjecajnijih tvoraca horora slijedi Krista. Scott Derickson radio je na filmovima poput Sinister, The Exorcism of Emily Rose, Hellraiser: Inferno, Deliver us From Evil.

VIDI OVO: 10 kršćanskih filmova za vaše nevjerne prijatelje

Derickson, kao i njegov kolega Frank Peretti, vole se baviti temama vezanim uz nadnaravne moći, ali iz kršćanske perspektive. U jednom je intervjuu Derickson rekao kako C. S. Lewis, poznati kršćanski spisatelj, tematizira slične motive i služi kao inspiracija redatelju.

Ako želimo izbjegavati horore, trebamo procijeniti i druge medijske oblike koje koristimo (poput kršćanskih knjiga koje se bave hororom). Osim kršćanskih medija, moramo procijeniti i ostale medije koje konzumiramo. Hoćemo li izbjegavati filmove u kojima se psuje ili u kojima ima seksualnog nasilja, zato što naš um pune nečistim sadržajem?

Budite dosljedni

Što god da odaberete, probajte živjeti dosljedno.

Moramo imati na umu i da sama Biblija ima horor elemente. U njoj se prikazuju događaji poput grupnog silovanja (Suci 19), čedomorstvo (Izlazak 1, 16; Matej 2, 16), što čitatelju ukazuje da živimo u nasilnom i zlom ispunjenom svijetu.

4 moguća kriterija

Horor je nezgodan žanr, a u nastavku slijede 4 savjeta koja mogu poslužiti za izbjegavanje horora. No najbolji je kriterij vodstvo Svetog Duha.

Prvo, pregledajte recenzije filmova, pogotovo kršćanske stranice, prije nego ga pogledate. Na hrvatskom je jeziku malo takvih, ali ako čitate engleski, PluggedIn poznata je kršćanska stranica s recenzijama filmova.

VIDI OVO: 12 najboljih kršćanskih filmova online

Drugo, saznajte o čemu se u filmu radi. Možete pitati prijatelje koji su film pogledali. Kako film prikazuje zlo? Hvali li se zlo? Je li nasilje besmisleno, ili služi da se ukaže na neki problem? Nađite podatke o redateljima i scenaristima, jer to ukazuje na motive i pouku filma. Je li film namjerno antikršćanski, ili, poput Dericksona, istražuje mračne teme čak i kršćanstva?

Treće, molite se o tome. Upitajte Boga želi li da pogledate ovaj film, ili da pauzirate od ovog žanra. Neki uopće ne žele svoj um izložiti ovakvom sadržaju, dok neki žele dobiti drukčije uvide.

Četvrto, ako ste primijetili da ste otupjeli na nasilje i odvratnosti, pauzirajte. Kao kršćani, ne želimo izgubiti kompas savjesti, kao ni suosjećanje.

Autorica: Hope Bolinger; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Crosswalk.com