Trebaju li kršćani koristiti cjepivo razvijeno od stanica pobačenih beba?

Neka cjepiva za koronavirus stvorena su koristeći stanice od pobačenih beba prije nekoliko desetaka godina. Stanice tih beba modificirane su kako bi se mogle neprestano koristiti i replicirati u laboratoriju. Tako su korištene u mnogim cjepivima, lijekovima i istraživanjima tijekom posljednjih 50 godina, a to uključuje i cjepiva za koronu. 

Kada je riječ o koronavirusu, neke tvrtke koriste takve stanice, dok neke druge to ne čine. 

Stanice pobačenih beba u cjepivu

Organizacija Charlotte Lozier Institute sastavila je popis cjepiva i načine na koje su cjepiva nastala. 

Organizacija je navela: „Jedna od briga u vezi etičkog odobravanja cjepiva je potencijalno korištenje stanica od pobačenih beba u procesu razvoja, stvaranja ili testiranja cjepiva. Ova analiza koristi podatke iz raznih kliničkih dokumenata, web stranica i provjerenih komercijalnih informacija. Nadamo se da će kroz te podatke primatelji cjepiva moći donijeti odluku žele li određeno cjepivo ili ne“. 

Liječnik Craig DeLisi, kršćanin, vjeruje da nema razloga da kršćani ne prime cjepivo, bez obzira na porijeklo cjepiva, nakon što je ono službeno odobreno, piše CBN

Rekao je: „Ja sam za cjepiva. Brinem se i za djecu i za odrasle. Putovao sam u mnoga mjesta te sam se uvjerio da cjepiva spašavaju živote. Zahvalan sam na njima. No, zalažem se i za život. Ljudski život počinje začećem koje je stvorio Bog. Ako taj život prerano prekinemo, tada je to zlo. 

Cjepiva
Foto: Pexels

VIDI OVO: Može li cjepivo za COVID-19 biti znak zvijeri?

No, to nije način na koji je nastalo cjepivo od stanica pobačene djece. 

Dvije su stanice koje su upotrjebljene od pobačaja, koji je grešan i zao, no one su korištene i sačuvane i korištene gotovo pedeset godina. Te dvije stanice. Iako vjerujem da je sam pobačaj bio vrlo zao čin, u slučaju kada od toga potekne nešto dobro, kao vjernik ne mislim da to trebamo odbiti“. 

DeLisi je povukao paralelu s doniranjem organa: 

„Ako je netko ubijen, a donirao je organe, kao kršćani ne bismo trebali imati problem primiti taj organ za sebe, za bližnjeg ili voljenog. Isto se odnosi i na ova cjepiva. Mislim da je čak i utjeha da je iz nečeg zlog poteklo nešto dobro i mislim da mirne savjesti možemo primiti cjepivo imajući to na umu. 

Osoba je moralno slobodna koristiti cjepivo

Čak i katolička crkva dopušta korištenje cjepiva proizvedenih na navedeni način. 

Nacionalni katolički centar za bioetiku preporuča prvo korištenje drugih cjepiva, no ako takvo cjepivo nije dostupno oni kažu: 

„Osoba je moralno slobodna koristiti cjepivo, bez obzira na povijesnu povezanost s pobačajem, ako postoji dovoljno ozbiljan razlog za to. U praksi, rizik za osobno i opće zdravlje dopušta njegovu primjenu.“. 

Prošle je godine Trump zabranio korištenje novog tkiva pobačenih beba za ovakve svrhe, ali je dopušteno korištenje starog tkiva.