Trebaju li se kršćani moliti Mariji?

Kršćane je oduvijek fascinirala i intrigirala Marija kao osoba. To je sasvim razumljivo. Marijina uloga u Božjem planu bila je drugačija od uloge bilo koje druge žene, kao što je to i ona sama prepoznala. Imala je privilegiju u svojoj utrobi nositi Sina Božjeg, roditi ga, dojiti ga i brinuti se (s Josipom) za njega kroz njegovo djetinjstvo.

Marija je svakako vrijedna velikog divljenja. U to vrijeme, ženi koja je neudana i trudna donosilo je ogromnu sramotu, a ponekad i tešku kaznu. Ipak, ona nije oklijevala u ispunjenju svog posebnog poziva. Njezin odgovor na nagovještaj anđela bila je radost s pjesmom – „Veliča duša moja…“ Trebala je postati majka Bogu! Imala je jedinstvenu privilegiju.

Jednom prilikom, tijekom Isusove službe jedna žena iz mnoštva je povikala:

„Blažena utroba koja te nosila i grudi koje si sisao!“ (Luka 11,27)

Ova izjava je razumljiva. Kakav je blagoslov, uistinu, biti majka ovom čovjeku.

Unatoč svemu ovome, u evanđeljima je jasno da jedinstvena pozicija Mariji nije davala nikakav poseban pristup Bogu. Jednom prilikom, na svadbi na kojoj je upravo nestalo vino, čini se kao da Isus postavlja nekakvu distancu između njih dvoje.

I kad ponesta vina, reče Isusu mati njegova: »Vina nemaju!«

Reče joj Isus: »Što ja imam s tobom, ženo? Još nije došao moj čas.« (Ivan 2,3-4)

Po njezinoj izjavi čini se da je Marija pretpostavila da ovo ima pravo zahtijevati, čime je možda posredno izražavala da ima povlašten položaj unutar njegove svrhe, ili ga poticala da koristi svoju jedinstvenu sposobnost kako bi „učinio ono što jedino on može“.

Isusov odgovor je frapantan. On joj se obraća na način koji je posve formalan i na distanci. Jasno je da, iako je njegova majka, ona nema povlašteni položaj kada je riječ o njegovoj misiji. Unatoč njezinoj jedinstvenoj ulozi, ona nema poseban pristup ili prednost pred Bogom.

To je potvrdio Isusov odgovor ženi koja je vikala iz gomile:

»Blažena utroba koja te nosila i grudi koje si sisao!«

A on reče: »Naprotiv, blaženi oni koji slušaju riječ Božju i drže je.« (Luka 11,27-28)

Ponavljam, Isus učinkovito relativizira važnost Marije. Blagoslov koji je iskusila na osnovu toga što je bila majka Bogu nije najveći blagoslov koji Bog ima za dati, odnosno koji netko može primiti. Postoji veći blagoslov od uloge koju je imala Marija: živjeti u poslušnosti Božjoj Riječi. Ustvari, to se odnosi na one koje Isus smatra da pripadaju njegovoj duhovnoj obitelji (Marko 3,34-35).

Isus kaže da je od uloge njegove majke bolje biti njegov sljedbenik. Bolje od toga što je nekome sin jest to da je nekome Gospodar.

Autor: Sam Allbery; Prijevod: Vesna L.

IZVOR:Jesus.org

NAJNOVIJE!