Trebam li prekinuti vezu s osobom koja ne vjeruje u Boga?

Ako osoba u vezi ne vjeruje u Boga, trebamo li što prije prekinuti vezu? Što Božja Riječ kaže o takvim vezama?

Prvi korak koji se u ovoj situaciji mora učiniti jest da sjedneš i razmisliš što ti zapravo znači tvoj odnos s Isusom Kristom. Želiš li biti “odvojen za Boga”, čak i ako to znači raskid nesvetih veza? Vjeruješ li zaista da te Bog ljubi? Vjeruješ li da Biblija otkriva Božju volju za tebe? Želiš li ono što Bog smatra najboljim za tebe bilo u braku ili neženstvo, ili pokušavaš ostvariti osobni uspjeh prema normama sredine? Jednom riječju, pripada li tvoj život tebi, društvu u kojem živiš ili Bogu?

Kada si preispitao samog sebe u svjetlu ovih pitanja, bilo bi dobro da se povjeriš nekom prijatelju (prijateljici) – zrelom kršćaninu. Trebat će ti podrške da bi se borio s ovim krajnje emocionalnim iskušenjem.

Što učiniti s vezom u kojoj jedna osoba ne vjeruje u Boga?

Sljedeći korak bi bio da svoja razmišljanja podijeliš sa svojom djevojkom nekršćankom (mladićem, nekršćaninom). Možeš zamoliti svog prijatelja kršćanina da ti pomogne da svojoj djevojci (mladiću) prikažeš Evanđelje. Možeš joj (mu) dati i knjigu koja jasno opisuje kako se postaje kršćaninom. Uz to, iako će ti to tvoja emocionalna vezanost možda otežavati, jasno joj (mu) opiši svoju vjeru u Krista. Svakako bi joj (mu) trebao ispričati svoje osobno svjedočanstvo – o obraćenju Kristu.

PROČITAJTE: Kršćansko obraćenje: Što ono znači i je li istinito?

Donesi jasnu odluku o tome što ćeš napraviti ako se tvoja djevojka (mladić) ne obrati. Ne pitaj Boga je li Njegova volja da uđeš u brak sa nekršćankom. Ta, on ti je već rekao da nije. Ako kažeš da si Kristov sljedbenik, pa ga zatim namjerno ne slušaš, tvoja izjava je laž. Ako tvoja djevojka (mladić) ne postane kršćankom (kršćaninom), ne možeš se vjenčati po Božjoj volji.

Možemo naći razno-razne razloge da negiramo tu istinu. Prije nekoliko godina došla je k meni jedna mlada žena i rekla da se mora udati za svog nevjernog mladića, jer je s njim imala intimni odnos. Ona se poslužila Božjom zapovjedi protiv preljuba kao razlogom da se uda za nevjernog čovjeka. Na sreću, ipak je na vrijeme zaključila da jedan grijeh ne briše drugi.

Ako nećeš ući u brak s nevjernikom, ima li smisla i dalje hodati?

Postoji li pozitivan način da se održi takva veza a da to za oboje bude dobro? Voljela bih da mogu odgovoriti s jasnim “da” ili jasnim “ne”. To bi bilo mnogo bolje. Ali Bog ne daje jednostavne “instant” odgovore.

Kroz cijelu Bibliju nailazimo na situacije u kojima milost i pravda, istina i ljubav izgledaju kao da stoje u suprotnosti. Bog je suviše osoban i On previše ljubi da bi dao jedan odgovor na sve situacije. Naprotiv, kada razmišljaš o odnosu u kojem se nalaziš, budi svjestan svog varljivog srca. Ako grijeh za tebe ostati u toj romantičnoj vezi, bolje je da snosiš bol rastanka negoli da žalostiš Boga.

Razmisli o utjecaju koji taj odnos ima na tebe i na tvoju djevojku (mladića). Pokazuje li ona (on) da definitivno ide Kristu? Pomaže li joj (mu) vaš odnos ili odmaže u razumijevanju toga tko je Bog? Obogaćuje li vaš odnos tvoje hodanje s Bogom ili ti iscrpi svu energiju? Ohrabruju li te tvoji bliski prijatelji kršćani da nastaviš u svom odnosu s njom (njim) ili ti preporučuju da prekineš? Ako te ova pitanja dovode do ozbiljnih sumnji, trebao bi što prije prekinuti tu vezu.

PROČITAJTE: Treba li se vjernik vjenčati s nevjernikom?

Usporedi svoje zaključke s Rimljanima 14, gdje Pavao govori o tome treba li ili ne jesti meso žrtvovano idolima. On zaključuje: “Ti imaš uvjerenje. Za sebe ga imaj pred Bogom. Blago onomu tko samoga sebe ne osuđuje u onom na što se odlučuje! Jede li tko dvoumeći, osudio se jer ne radi iz uvjerenja. A sve što nije iz uvjerenja, grijeh je.” (Rim 14,22-23). Očigledno da isto vrijedi i za hodanje: ako sumnjaš, prekini.

Što ako osoba iznenada postane vjernik?

Ali recimo da se tvoja djevojka (mladić) obrati. Je li onda predodređeno da sa njom (njim) sklopiš brak ili se nastaviš zabavljati? Jedan od problema hodanja sa nekršćankom (nekršćaninom) jeste da će među vama postojati razlike u zrelosti, čak i kada se obrati. Neka vrsta zrelosti postiže se samo tijekom vremena. Ako si ti već neko vrijeme kršćanin (kršćanka), tvoja će djevojka (mladić) morati najprije dostići tvoju duhovnu visinu kako bi moglo doći do međusobnog poštovanja i podržavanja u vjeri.

Ako se tvoja djevojka (mladić) obrati, naći ćeš se u istoj situaciji u kojoj se nalazi dvoje kršćana koji hodaju. Ne mora biti Božja volja da se dvoje ljudi vjenča samo zato što su kršćani. U svakom je odnosu neophodno sagledati Božje namjere za brak (Efežanima 5,21-33) i pitati se: “Mogu li se dobrovoljno i potpuno predati ovoj osobi s takvom ljubavlju kakvu Bog želi da imamo u braku?” Žrtvu i podređivanje koje brak zahtjeva treba poduzeti samo sa oduševljenom sigurnošću da je Bog uspostavio taj odnos.

Autorica: I. V. P.