Trešnje djelovanje jače od aspirina
Foto: Unsplash

Trešnje čine čuda našem zdravlju! Znate li da 20 trešanja ima 10 puta jače djelovanje od jedne tablete aspirina, a pri tome ne iritiraju želudac?

Neodoljive trešnje sadrže vitamine A, B i C, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin i melatonin – sastojke koji pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom, glavobolju te simptome povezane s fibromijalgijom.

Trešnje uklanjaju fizičku i umnu iscrpljenost

Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, stoga ih ponesite u ured i grickajte kao međuobrok.

Ovom su popisu zdravstvenih dobrobiti trešanja stručnjaci Sveučilišta u Bostonu dodali i sposobnost smanjena rizika od gihta.

Njihov je tim godinu dana pratio preko 630 pacijenata s gihtom, a svi su temeljito ispitani o simptomima bolesti, lijekovima koje uzimaju, faktorima rizika te konzumaciji trešanja ili ekstrakta trešnje.

PROČITAJTE: BOŽJI DAR IZ PRIRODE: 6 nevjerojatnih stvari koje trešnje čine vašem organizmu

Stručnjaci su ustanovili kako se rizik od napadaja smanjio za 75 posto kada su ispitanici jeli trešnje i istovremeno uzimali lijek koji smanjuje količinu mokraćne kiseline.

Trešnje mogu pomoći pri mršavljenju

Istraživači Sveučilišta Michigan tvrde kako antocijanini iz tamnih trešanja mogu smanjiti količinu masnih naslaga na trbuhu te sniziti razinu kolesterola i šećera u krvi. Ukratko – sjajne su i za vašu liniju!

Prema znanstvenim istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kercetin) ima antikancerogena svojstva, te pomaže u sprečavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.

Antocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Zapravo, 20 trešanja je deset puta učinkovitije od aspirina te ima pozitivne učinke na giht i bolove od artritisa.

Trešnje povoljno utječu na zdravlje kostiju

Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora, (sadrže 396 ug/100 grama), što u kombinaciji s kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.

U 100 grama svježih trešanja nalazi se 82 mililitra vode; 0,2 grama masti; 1 gram bjelančevina; 16 grama ugljikohidrata; 12 grama šećera i 2,1 grama vlakana te ima samo 57 kalorija!

Trešnja sadrži sve vitamine i minerale, iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin te organske kiseline. Trešnje su jedno od voća s najnižim glikemijskim indeksom, piše Ordinacija.hr.