Predmeti iz Piramide u Gizi
Foto: Canva/Wikipedia

Tri misteriozna predmeta izvađena iz Velike piramide u Gizi i dalje zbunjuju znanstvenike. 

Velika piramida u Gizi, grobnica faraona Khufua iz četvrte dinastije, najveća je i najpoznatija egipatska piramida. Iako se očekivalo da će unutar nje biti pronađeno mnogo artefakata, do danas su otkrivena samo tri predmeta.

Britanski istraživač Waynman Dixon pronašao je 1872. u Kraljičinoj odaji kamenu kuglu, bakreni predmet u obliku kuke i drveni fragment. Ovi predmeti, poznati kao Dixonove relikvije, ubrzo su nestali nakon što su vraćeni u Britaniju.

Ponovno su otkriveni 1972. i donirani Britanskom muzeju, ali drveni fragment je opet nestao sve do 2019. kada ga je pronašao kustoski asistent Abeer Eladany na Sveučilištu u Aberdeenu.

Prema izvješću iz 1872., predmeti su možda bili alati koje su koristili graditelji piramida. No, neki vjeruju da su predmeti namjerno pohranjeni tijekom Novog kraljevstva kao simbol kontinuiteta s prošlošću.

Britanski muzej navodi da su predmeti možda darovi iz doba Khufua, postavljeni u zračni otvor kako bi preminulom kralju omogućili povratak u raj.

Analize su pokazale da drveni fragment datira iz razdoblja 3341-3094 pr. Kr., što je 500 godina ranije nego što se prvotno mislilo. To sugerira da su Dixonove relikvije originalne za izgradnju piramide.

Ovi nalazi ponovno potiču zanimanje za Dixonove relikvije i njihovu ulogu u izgradnji Velike piramide, a znanstvenici nastavljaju istraživati njihovu svrhu.

Piramide u Bibliji
Foto: Canva

Spominju li se piramide u Bibliji?

Biblija ne spominje izričito egipatske piramide. Iako postoje reference na Egipat i njegovu kulturu, uključujući vrijeme Izraelaca u Egiptu i faraone, same piramide nisu izravno spomenute.

Egipat se često spominje u Bibliji, osobito u Starom zavjetu. Najpoznatija priča koja uključuje Egipat je Izlazak, gdje su Izraelci bili porobljeni, a zatim ih je Mojsije izveo iz Egipta. Priče o Josipu, koji je postao ugledan u Egiptu, i patrijarhu Abrahamu, koji je posjetio Egipat, također su značajne.

Knjiga Izlaska opisuje ropstvo Izraelaca u Egiptu i njihov bijeg pod Mojsijevim vodstvom. Ovo razdoblje često se povezuje s monumentalnim građevinskim projektima, ali Biblija ne detaljizira što su ti projekti bili. Nema izričite reference na to da su Izraelci gradili piramide.

U Postanku, Josipa prodaju u ropstvo i odveden je u Egipat, gdje naposljetku postaje moćna figura pod faraonom. Opet, iako se priznaje veličanstvenost Egipta, tekst ne spominje piramide.

Iako su piramide monumentalni simbol starog Egipta, biblijski tekstovi više se usredotočuju na ljude i događaje nego na specifične građevine. Stoga, iako je važnost Egipta jasna u Bibliji, piramide nisu izričito spomenute.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare