Koliko je zdrava tuna iz konzerve?

Tuna iz konzerve je fantastičan izbor za ručak ili večeru, a odlična je i za međuobrok. No, koliko je takva tuna dobra za zdravlje?

Tuna ima malo kalorija i mnogo proteina te stvara osjećaj sitosti tako da se smanjuje želja za lošom i brzom hranom. No, pitanje je, je li tuna iz konzerve jednako zdrava?

Tuna iz konzerve – nutritivna vrijednost

Za razliku od drugih namirnica iz konzerve, tuna zapravo ima prilično veliku nutritivnu vrijednost. Većina proizvođača koristi samo zasoljenu tunu, vodu ili biljno ulje. To znači da se ne morate brinuti zbog skrivenog šećera, aditiva i opasnih kemikalija. 

Nutritivni profil tune razlikuje se ovisno o tome pakira li se ona s vodom ili s biljnim uljem. 

Tuna pakirana s vodom ima više od 49 grama proteina i samo 191 kaloriju po konzervi. Također sadrži 1,4 grama masti, 464 miligrama omega-3 masti, 14,8 miligrama omega-6 masti i 190 % DPD selenija. Odličan je izvor fosfora, željeza, magnezija, vitamina A i B-kompleksa. 

Tuna pakirana s biljnim uljem ima oko 339 kalorija po konzervi. Neke vrste tune imaju više proteina od drugih. 

VIDI OVO: Riba poboljšava zdravlje: 11 razloga zašto je trebate više jesti

Tuna iz konzerve zdravlje
Foto: Pixabay

Je li sigurno jesti tunu iz konzerve? 

Stručnjaci se slažu da je tuna odlična za zdravlje, ali ujedno upozoravaju na količinu žive u određenim vrstama tune u konzervi. Prema pregledu istraživanja iz 2015. godine, jedenje tune jednom tjedno nije nimalo opasno. Sirova i kuhana tuna ima više žive te ju se ne treba jesti više od jednom mjesečno. 

Zagađenje zraka jako utječe na zagađenje biljnog i životinjskog svijeta živom. Tuna svijetlog mesa ima manje žive od tune dugokrilca i bijele tune iz konzerve. No, trudnice ni u kom slučaju ne bi trebale jesti tunu. 

Živa je metal koji se prirodno javlja u okolišu, no to ne znači da je sigurna za konzumaciju. Izlaganje živi može dovesti do tjeskobe, depresije, problema s pamćenjem, problema s hodanjem, otupjelosti, povraćanja, mučnine i slabosti u mišićima. Dugoročno, izlaganje živi može dovesti do oštećenja živaca, neplodnosti i kardiovaskularnih bolesti. 

VIDI OVO: 6 nevjerojatnih stvari koje riba čini našim organima

Je li tuna iz konzerve dobra za zdravlje?

Klinička istraživanja potvrđuju da tuna iz konzerve može biti dobra za zdravlje. Budući da je bogata omega-3 mastima ona je dobra za mozak.

Prema istraživanju iz 2014. godine, omega-3 masne kiseline poboljšavaju kognitivno funkcioniranje. Također pridonose jačanju imuniteta, kardiovaskularnog sustava i zdravlja te smanjenju upale. 

Ovakva tuna je ujedno odličan izvor proteina koje tijelo treba kako bi izgrađivalo čiste mišiće i održalo zdravlje kostiju, posebno kada se osoba odmara od naporne tjelovježbe. Istraživanje iz 2017. godine povezalo je prehranu bogatu proteinima sa smanjenom kilažom, poboljšanim metabolizmom i povećanim osjećajem sitosti. 

Tuna iz konzerve je bogata selenijem, kalijem, B vitaminima i omega-6 masnim kiselinama. Budući da ne sadrži ugljikohidrate i šećer, odlična je za zdravu prehranu i mršavljenje.

No, važno je zapamtiti da tuna može biti odlična za vas ako ne pretjerate u njezinoj konzumaciji. Također, kada birate tunu u konzervi pripazite da ima što manje soli i što manje dodatnih i nepoznatih kemikalija.