U Iranu zatvaraju kršćanske crkve i uklanjaju križeve, no one rastu munjevitom brzinom

U Iranu nasilno zatvaraju kršćanske crkve, uklanjaju križeve s njih, no one i dalje rastu munjevitom brzinom. Ništa ne može zaustaviti Božje djelo.

Iranski specijalni agenti nasilno su ušli u 100 godina staru asirsku prezbiterijansku crkvu u Tabrizu, maknuli križ sa propovjedaonice i zatvorili ju, piše CBN.

Asirska međunarodna novinska agencija izvještava da se incident dogodio 09. svibnja. „Jasno su dali do znanja da asirski narod više ne smije ondje imati službe slavljenja“, rekao je izvor za jednu odvjetničku, kršćansku skupinu koja ima sjedište u Londonu.

Prema izvoru agenti iz Ministarstva inteligencije i izvršavanja reda Imama Khomeinija (EIKO) „su ušli u crkveno okruženje, promijenili sve ključanice na vratima, maknuli križ sa crkvenog tornja, instalirali uređaje za praćenje i započeli prijetiti i govoriti skrbniku neka odmah napusti crku“.

Crkva, za koju se smatra nacionalnim nasljeđem, bila je ”oduzeta” nakon uredbe Revolucionarnog suda u 2011. Ipak, crkvenim članovima bilo je dopušteno koristiti postrojenja sve dok ih iranske vlasti nisu ranije ovog mjeseca zatvorile.

PROČITAJTE: VRIJEDNO TISUĆU GODINA ČEKANJA: Zapanjujući rast Crkve u Iranu

Opasno je biti kršćanin u Iranu. Vjernicima je zabranjeno dijeliti svoju vjeru sa muslimanskim susjedima ili čak držati crkvene službe na perzijskom, iranskom nacionalnom jeziku.

„Velik broj crkava koje posjeduju protestanti u Iranu su oduzete“, objašnjava odvjetnički direktor Articlea18 Mansour Borji. „U većini slučajeva vlada ne pronalazi način kako da ih ponovno upotrijebi, pogotovo ako su bile korištene. Te građevine obično ostaju prazne, često zanemarivane i pretvaraju se u ruševine prije nego što ih se sruši“.

Ovo nedavno gašenje crkve dolazi u vremenu kada iranski vođe otvoreno priznaju širenje kršćanstva kroz islamsku republiku.

Iranwire.com izvještava da je Mahmoud Alavi, ministar inteligencije islamske republike izjavio ispred nekoliko Shia muslimanskih crkvenih vođa kako se „kršćanstvo širi u dijelovima Irana“.

„Nismo imali izbora nego ih pozvati i pitati zašto se obraćaju“, rekao je Alavi skupini. „Neki od njih su rekli da traže religiju koja im daje mir. Rekli smo im da je islam religija bratstva i mira. Odgovorili su govoreći: „Cijelo vrijeme vidimo kako islamski religijski vođe i oni koji propovijedaju govore jedan protiv drugoga. Ako je islam religija srdačnosti ona prije svega ta srdačnost treba postojati između samih crkvenih vođa“.

„Posao Ministarstva nije pronalaženje korijenja ovih preobraćenja sa islama. No to se događa točno ispred naših očiju“, dodao je.