U OVOME je pravi izvor naše sile nad đavlom

Imamo silu nad đavlom!

Kad je sotona sišao u edenski vrt, došao je s mržnjom za Boga koju je očitovao svaki put kad je pokušao razoriti ono što je srcu Gospodnjem bilo najbliže: čovječanstvo.

Đavao je na kraju posijao misao u ljudsku rasu koja će dovesti čovjeka do njegova vlastita uništenja – ideju da sami možemo postati kao Bog.

Nakon što je kušao Adama i Evu, Bog mu je (zmiji) rekao: “Kad si to učinila, prokleta bila među svim životinjama i svom zvjeradi divljom! Po trbuhu svome puzat ćeš i zemlju jesti sveg života svog! Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu” (Post 3,14-15).

Ovo je prvi put u Bibliji da vidimo Božji plan iskupljenja. Očito je da Bog nije bio uhvaćen nespreman u edenskom vrtu. Znao je da će čovječanstvo biti stvoreno na njegovu sliku, da će nakon toga pasti i da će zatim morati biti iskupljeno.

Tako je zapravo rekao sotoni: “Da se ne bi uzvisio, znaj da imam plan. Sve dane svoga života živjet ćeš da pobjeđuješ i proždireš one koji su stvoreni na moju sliku. Ja ću staviti otpor između tebe i žene – ali od roda ženina ja ću podići Jednoga koji će ti se aktivno oduprijeti i poraziti te.”

Taj Jedan od roda ženina bio je Krist. I kao što znamo priču danas, Isus se trebao dići iz mrtvih i zgaziti đavolju zamisao da ima pravo zarobiti one koji su stvoreni na sliku Božju, ne samo za ovo vrijeme, nego za svu vječnost.

Važno je upamtiti da imamo silu nad đavlom – a pravi izvor naše sile je u molitvi. Ona je uvijek to bila i uvijek će biti.

Autor: Carter Conlon; Izvor: Worldchallenge.org