U svijetu stalnih promjena, JEDNA stvar uvijek ostaje stabilna

Svijet u kojem živimo ispunjen je grijehom i pobunom protiv Boga koji nas je stvorio. Usred stalnih promjena, JEDNA stvar uvijek ostaje stabilna.

Puno toga se promijenilo u posljednjih nekoliko godina, ali i u posljednjih nekoliko mjeseci! Ratovi, nemiri, prirodne katastrofe … Kao da zlo iz dana u dan sve više napreduje.

Promjene nas ponekad zbune. Za početak je bilo teško staviti masku svaki put kada bismo napustili svoje domove. Sada je to druga priča. Ali, ako smo iskreni, mnogi od nas strahuju što će se sljedeće dogoditi i kako ćemo se prilagoditi.

Zato je uvijek važno da se sjetimo i slavimo ovu istinu: Božja Riječ se ne mijenja. Uvijek je istinita, uvijek dobra, uvijek relevantna za naše živote. Kakva je to utjeha!

Jedna stvar uvijek ostaje stabilna

Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca. (Hebrejima 4, 12)

I Martin Luther je jednom rekao: “Biblija je živa, govori mi; ima stopala, trči za mnom; ima ruke, drži me za ruke.” No, ni pisac poslanice Hebrejima ni Martin Luther nisu mislili da je Biblija podložna reviziji ili “novim otkrivenjima” u skladu s promjenom ukusa javnosti ili stavova političara.

1. Božja Riječ je uvijek istinita

Kako se vrijednosti naše kulture nastavljaju mijenjati – i kako jučerašnji heroji postaju današnji zlikovci – možemo se radovati što je Božja Riječ uvijek istinita. Pokazuje nam dobro i loše, mudrost i ludost.

U Tebi je izvor životni, Tvojom svjetlošću mi svjetlost vidimo. (Psalam 36, 9)

Božja Riječ obuhvaća svako područje života. Kada, primjerice, politička stranka govori o vrijednostima, ali podržava abortus i istospolne brakove, potpuno odbacuje Božju Riječ koja vrlo jasno govori o tim pitanjima.

Božja Riječ jedini je siguran vodič ljudima u vječni i obilan život. Nepogrešiva je u svakom predmetnom području i sjajno odražava sveti, nepromjenjivi karakter samoga Boga. Kada Bog govori, a čini to kroz Bibliju, svi bismo trebali slušati.

Riječi su Gospodnje svete, ostaju zauvijek; odluke su Gospodnje istinite, pravedne sve kolike. Dragocjenije su od zlata, od mnogoga čistog zlata; slađe su od meda, što teče iz sata. (Psalam 19, 9-10)

2. Božja Riječ je uvijek relevantna
Foto: Pixabay

2. Božja Riječ je uvijek relevantna

Biblija se ne mijenja; mijenja nas. Ako se ne slažemo s nečim što čitamo u njoj, ne treba mijenjati Bibliju – mi se trebamo mijenjati. Moramo preispitati svoja mišljenja i promijeniti ih u svjetlu Božje nepromjenjive Riječi.

Božja Riječ je uvijek za svakoga: u svako doba, za svaki narod. Zamislite vjernika koji živi na drugom kontinentu u devetom stoljeću u prošlosti. Zamislite sve stvari koje bi se razlikovale od vaših: vaš jezik, rad, odjeća, dom, očekivanja, način na koji vidite svoj svijet i svoje mjesto u njemu. A onda razmislite kako je izvanredno to što je Bog napisao knjigu sa moći da razgovara s vama obojicom. Obojici je to mač koji otkriva vaše motive; ogledalo koje odražava vaše srce; svjetlo koje vas vodi na putu. I to vrijedi za našu braću i sestre danas, a i za buduće generacije. Mladima i starima, bogatima i siromašnima, muškarcima i ženama – Božja Riječ je Njegov dar svima nama.

Božja poruka nama nije se promijenila od početka vremena. Ostaje ista: ne dirajte u Istinu Božju. Isus je poučio svoje učenike važnosti poznavanja, govorenja i obrane Istine jer je sam Isus utjelovljena Istina.

Kršćansko samozadovoljstvo i otpadništvo daleko su veća prijetnja životu crkve od ISIS-a ili bilo koje druge terorističke skupine. Crkva se može uništiti iznutra čim se udaljimo od Božje Riječi i kontaminiramo Božju Istinu svjetovnim idejama.

Vi i ja i svi koji tvrde da slijede Isusa moramo zauzeti nepokolebljiv stav o nepromjenjivoj Istini: Božja Riječ je istinita i uvijek relevantna.

NAJNOVIJE!