Ubod stršljena nije uvijek koban – evo što trebate poduzeti

Ubod stršljena je vrlo bolan, no u većini slučaja nije koban kako neki misle. Uglavnom se sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana.

Međutim, ubod stršljena ponekad može izazvati anafilaktički šok, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada je čitava stvar mnogo opasnija.

U svakom slučaju, najbolje je izbjegavati avanture u prirodi na mjestima gdje ima stršljenova. Ako se bavite vrtlarstvom, budite na oprezu i zaštititi otvorene dijelove tijela. Ako ipak dođe do uboda, odmah izvadite žalac i stavite hladan oblog.

Ubod stršljena – simptomi i reakcije

Ubod stršljena uglavnom izaziva otekline, crvenila i osjećaja svraba na oštećenom dijelu kože. Mali ubod može proći već za pola sata ili sat vremena, ali ako je osoba posebno osjetljiva na njegov otrov, može oteći čitava ruka, noga ili drugi dio tijela na kojemu se nalazi ubod.

Kako biste spriječili širenje otrova u tijelo, ubodeni dio tijela držite povišeno u odnosu na trup.

Ako je žalac ostao u koži, pokušajte ga istisnuti nožem za mazanje. Nemojte koristiti pincetu jer se njome najčešće samo otrov dodatno istisne u tijelo, a žalac ostane dublje u koži.

Posebno su opasni ubodi na predjelu grla i vrata jer oteklina može uzrokovati otežano disanje ili čak gušenje, zbog čega je ozlijeđenu osobu potrebno odmah odvesti za hitni bolnički prijem.

Ubodi otrovnih insekata poput stršljena posebno su opasni za osobe sklone alergijskim reakcijama. One mogu pasti u anafilaktički šok.

Ubod stršljena može dovesti do anafilaktičkog šoka koji dolazi iz nekoliko razloga:

  • Zbog toga što je osoba alergična na ugriz kukca,
  • Zbog toga što je ubod na nezgodnom mjestu gdje otok izaziva gušenje,
  • Ako je osobu u proteklih nekoliko tjedana već ugrizao stršljen ili osa, imunološki sustav je postao preosjetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se provela antišok terapija. Tu terapiju mogu izvesti samo profesionalci koji praćenjem simptoma određuju doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida, kako bi neutralizirali alergijsku reakciju.

U slučaju da je čovjek u smrtnoj opasnosti, a u tom trenutku nema liječnika koji bi mu pomogao, alergijska reakcija se može ublažiti injekcijom adrenalina koja je unaprijed pripremljena. Zato, ako ste izloženi opasnosti od ugriza stršljena, a posebno ako ste alergični na ugriz insekata, potrebno je da imate jednu takvu injekciju i tablete antihistaminika za svaki slučaj, a za sve to se prije svega konzultirajte s liječnikom.

DOBRO JE ZNATI Kada vas ubode osa, pčela ili stršljen – ovo će vas sačuvati od bolova i oteklina!

Ubod stršljena – što poduzeti?

U slučaju da nema alergijske reakcije, već je u pitanju samo običan otok, mjesto uboda treba tretirati hladnim oblozima. U tu svrhu možete upotrijebiti hladan predmata kao što je metalna žlica.

Međutim, u nekim slučajevima, alergijska reakcija može zakasniti i 8 do 10 sati, pa je ipak najbolje obratiti se liječniku, posebno ako vas je već ugrizao insekt u posljednjih nekoliko tjedana.

Dobar savjet za ubod stršljena i drugih kukaca

Za kraj vam donosimo još jedan koristan savjet. Jedan iskusni pčelar kaže da otok i bol koji nastaju zbog ugriza pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola. Potrebno je jednu tabletu smočiti i prisloniti na mjesto uboda, držati jednu minutu, a zatim skloniti. To je potrebno učiniti odmah nakon uboda i tako ćete smanjiti otok i ublažiti bol i svrbež.

Ako ste doživjeli ubod stršljena ili nekog drugog insekta, nemojte paničariti. U slučaju alergijske reakcije bitno je odmah posjetiti liječnika.