Ubojice radosti
Foto: Pexels

Otkrijmo ubojice naše radosti i raspoloženja, te pripazimo na njih kada se pojave kod nas. Jedna od najjačih emocija je pravi ubojica radosti.

Biblija kaže da je žalost ubojita za naše zdravlje, a da je radost lijek. Ona ide i dalje kada kaže: “Radost Jahvina vaša je jakost!” Ako je naša životna snaga upravo radost koju nam je Bog darovao za zdravlje, onda nije ni čudo što se sve urotilo protiv toga. Otkrijmo ubojice naše radosti i raspoloženja, i pripazimo na njih kada se pojave kod nas.

Najprije NEGODOVANJE. Podsjetimo se biblijskoga opisa negodovanja Mojsijeve sestre Mirjam i brata Arona zbog Božje zadaće za Mojsija. Svojim su negativnim raspoloženjem poticali bunu u narodu, te pogriješili i navukli nevolju. Svatko od nas ima svoje mjesto pod suncem i u Božjim očima nitko ne radi nešto važnije ili bolje od drugoga. Ako ima nekoga zbog čijeg položaja neopravdano negodujete, povucite se. Što duže dopuštate da negodovanje ispunjava vaše misli, više će vam energije oduzimati.

GORČINA. Apostol opominje: “Pripazite da se tko ne sustegne od milosti Božje, da kakav gorki korijen ne proklija pa ne unese zabunu i ne zarazi mnoge.” Gorčina je pravi razarač radosti. I to ne samo naše, već i onih oko nas. Rješenje je u suprotnome – njegujmo zahvalnost i zadovoljstvo onim što imamo.

VIDI OVO: RADOST DOLAZI OD BOGA: Sedam izvora radosti koju ništa ne može uzdrmati

Jedna od najjačih emocija je pravi ubojica radosti – GNJEV. To je jedna od stvari na koju je Isus osobito upozorio: “Čuli ste da je rečeno starima: ‘Ne ubij!’ Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se SRDI na brata svoga, bit će podvrgnut sudu.” Dakle, Bog dodjeljuje istu kaznu i ubojstvu i gnjevu. Odličan razlog da počnemo učiti svladavati se i opraštati.

Kad smo već kod opraštanja spomenimo da je NEOPRAŠTANJE jedan od najpodmuklijih načina potkopavanja životne radosti. Apostol savjetuje: “Praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti!” Pogledajmo na Isusov križ i razmislimo o svome dugu prema Bogu. Ogroman je, ali nemojte klonuti. Zatim se sjetimo zašto ne opraštamo našim bližnjima. Vidjet ćete da je to ništa u usporedbi s našim dugom. Imamo razlog da budemo sretni jer smo slobodni, ali i razlog da druge oslobodimo, da oprostimo.

Našu radost često pokriju mračni oblaci STRAHA. Ali nas Božja riječ hrabri: “Nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora”. Njegovo je obećanje da je uvijek tu, prisutan svojim Duhom, da čuje naše šapate, razumije potrebe i odagna strahove.

VIDI OVO: Citati o sreći i radosti: 27 najljepših kršćanskih izreka

Možda bi se još mnogo moglo pričati o načinima na koji svakoga trenutka možemo ostati bez životne radosti, ali zaokružimo sve ovo jednim od najtežih uzroka – NEPOSLUŠNOST. Svi mi nekako znamo što je dobra i pravedna Božja volja za čovjekov život, ali to jednostavno ne želimo provoditi. Tada se čudimo zašto smo prazni i bez prave radosti. Lijek je da vršimo ono što nam je Bog namijenio kada nas je divno stvarao prema svome obličju – sva ona moralna načela opisana u njegovim zapovijedima i cijeloj Bibliji. Tada će nam život biti ispunjen, kao što to i psalmist oduševljeno pjeva: “Milje mi je, Bože moj, vršit volju tvoju, Zakon tvoj duboko u srcu ja nosim… Zakon tvoj moja je naslada… O, kako ljubim Zakon tvoj, po cio dan o njemu razmišljam… Tvoja me zapovijed mudrijim učini.”