Metabolizam se odnosi na način na koji naše tijelo pretvara hranu u energiju te sagorijeva masti. Možemo li ubrzati metabolizam i koje namirnice nam mogu pomoći?

Svatko od nas ima drugačiji metabolizam te se zato mnogima lakše, a mnogima teže, udebljati. Tijelo uvijek zahtjeva energiju kaki funkcioniralo te izvodilo najosnovnije procese kao što je disanje, proizvodnja hormona, cirkulacija krvi i sl. 

Kako bi to sve bilo moguće potrebno je tijelu dati određen broj kalorija. Koliko će tijelo brzo razgrađivati hranu ovisi o spolu, godinama i o veličini vašeg tijela. 

Normalno je da se metabolizam uspori s godinama, ali je ujedno moguće i malo ga ubrzati zdravim životnim stilom, vježbom i konzumiranjem određenih namirnica.

Kada se vaš metabolizam ubrza imat ćete mnogo više energije, nećete biti jako umorni, lakše ćete se usredotočiti na bilo koju aktivnost te će vam biti lakše izgubiti kilograme i držati ih dolje. Kako ubrzati metabolizam uz pomoć određenih namirnica?

Najbolje namirnice za ubrzavanje metabolizma

Pogrešno je misliti da ćete jedenjem samo dobiti na kilaži. Pravilnom prehranom se može ubrzati metabolizam. Na taj način ćete lakše gubiti kilograme, nego da jednostavno izbjegavate obroke, savjetuje Lifehack

VIDI OVO: 10 namirnica koje trebate jesti ako želite smršaviti

Donosimo nekoliko namirnica kojima možete pokušati ubrzati svoj metabolizam:

1. Čisto meso

Meso ubrzava metabolizam
Foto: Pixabay

Tijelo se više napreže za razgradnju proteina nego za razgradnju ugljikohidrata. Zbog toga je jako dobro jesti svježe i čisto meso kao što je perad i riba. Kada povećate unos zdravih proteina vaše tijelo će sagorijevati više kalorija kako bi ih razgradilo što znači da ćete gubiti više kilograma. Ujedno, mišići će vam bolje rasti, a tako će se ubrzavati i vaš metabolizam. 

2. Mahunarke

Mahunarke ubrzavaju metabolizam
Foto: Pixabay

Ako ne jedete meso, grah i slične namirnice odlične su za ubrzavanje metabolizma. Ujedno su bogate vlaknima koja tijelo razgrađuje i pri tome troši mnogo kalorija. Vlakna ujedno pomažu održati zdrav šećer u krvi i spriječiti vas da jedete previše slatkog. 

Mahunarke ujedno sadrže i mnogo željeza, cinka i selenija, minerala koji su ključni za proizvodnju hormona i zdrav metabolizam. 

3. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi mogu ubrzati metabolizam
Foto: Pixabay

Orašasti plodovi su odličan izvor vlakana i proteina. Oni poboljšavaju osjetljivost na inzulin te dovode do smanjenja masti na području trbuha. Ujedno, orašasti plodovi tjeraju metabolizam da više radi kako bi ih razgradio. Jedenjem orašastih plodova možete sagorjeti 10% više tjelesne masti. 

4. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice ubrzavaju metabolizam
Foto: Pixabay

Cjelovite žitarice su složeni ugljikohidrati koji se sastoje od nekoliko vrsta šećera. Tijelu treba dulje da ih razgradi tako da metabolizam pojačano radi. Konzumiranjem cjelovitih žitarica tako možete sagorjeti 50% više kalorija nego jedenjem prerađene hrane. 

Cjelovite žitarice također imaju više vitamina B koji je važan za pretvorbu hrane u energiju što je osnovna funkcija metabolizma. Tanjur napunite kvinojom, smeđom rižom, ječmom, kukuruzom i zobi. 

5. Probiotici

Probiotici metabolizam

Probiotici su ključni za razvoj dobrih bakterija u želucu, a nalaze se u jogurtu, kefiru i kiselom kupusu. Istraživanjem je dokazano da jedenje jogurta probiotika povećava sagorijevanje masti za 3-4% u odnosu na obične jogurte. 

Naime, probiotici mijenjaju način na koji tijelo metabolizira žučnu kiselinu što dovodi do promjene količine masti koje tijelo može primiti iz hrane. 

6. Kofein

Kofein može ubrzati metabolizam
Foto: Unsplash

Kofein većinom znate jer vam pomaže da se lakše probudite i započnete dan. On blokira neuroprijenosnik adenozin zbog čega se oslobađa više dopamina i norepinefrina. Zbog toga postajete budniji, imate više energije, a tako možete i dulje vježbati. No, nikada ne treba pretjerati s pijenjem kofeinskih napitaka jer mogu dovesti do osjećaja iscrpljenosti i stresa. Kofein ubrzava metabolizam za 3-11% te može pomoći pri gubljenju tjelesne masti. 

Iako je jako važno dobro se hraniti, za gubljenje kilograma je potreban i zdrav način života koji uključuje redovnu vježbu i smanjenu konzumaciju alkohola.