Njegovi učenici ne mogu pratiti nastavu na daljinu: Gvatemalski učitelj pedalira mobilnu školu za djecu

Predstavljamo vam Gerarda Ixcoya, učitelja koji je smislio neobično rješenje na tri kotača. Na taj način pokazao je ne samo domišljatost, već prije svega ljubav prema najsiromašnijima.

Gerardo Ixcoy je učitelj iz Gvatemale i ima 28 godina. Kako bi mogao poučavati tijekom pandemije, morao je sjesti na bicikl, jer radi u područjima koja pripadaju Indijancima, koja su bez struje, a time i računala ili aplikacija.

Što se može učiniti za indijansku djecu koja su bez interneta? Prepustiti ih njihovoj sudbini, kao što se već događalo tamo gdje Gerardo živi? Nije bilo govora o alternativnim rješenjima u obliku učenja na daljinu. Kako riješiti ovaj problem?

Gvatemalski učitelj pedalira mobilnu školu za djecu

Kada se očekivao najjači val pandemije, vlasti Gvatemale naredile su zatvaranje škola zbog širenja koronavirusa. Tada je Gerardo odlučio ušteđevinom kupiti rabljeni tricikl za odrasle.

Sljedeći korak bio je pretvaranje u mobilnu učionicu. Gerardo je opremio vozilo zavjesama kako bi ga zaštitio od onečišćenja i ploču preko koje je učenicima objašnjavao gradivo. Također je instalirao solarnu ploču za napajanje malog zvučnika.

Virus je prisilio sve nas na održavanje socijalne distance. Stoga je Gerardovo rješenje da učitelj stoji vani u mobilnoj učionici, dok učenici prate nastavu na dovoljnoj udaljenosti od njega.

Gerardo je od malih nogu jako volio učiti
Snimka zaslona: YouTube/No Comment TV

Gerardo je od malih nogu jako volio učiti

Njegovi školski prijatelji dali su mu nadimak “Lalito 10” (10 je najveća ocjena u jednoj gvatemalskoj školi). Zato se njegova mobilna učionica zove “Profe. Lalito 10”.

S istim entuzijazmom koji je pokazivao za učenje, Gerardo pokušava posjetiti svoje učenike najmanje dva puta tjedno.

VIDI OVO: Ova je učiteljica osobno dostavljala zadaće učeniku s rakom kako ne bi zaostao s gradivom

U dijelu zemlje u kojem “Lalito 10” predaje, nepismenost doseže 42%. Stanovnici ove regije ne koriste pametne telefone na koje bi mogli preuzeti aplikacije potrebne za učenje na daljinu ili pratiti virtualne sate. Osim toga, roditelji djeci ne mogu priuštiti mobilne podatkovne pakete.

Gerardu ništa nije prepreka. Učenici žale što s njima provodi samo nekoliko sati tjedno i željno ga čekaju. Njegovi posjeti zbilja su nešto lijepo za vrijeme njihove prisilne izolacije. Znaju da je vrijeme ograničeni, pa se ozbiljno moraju usredotočiti na gradivo i upiti materijal.

“Vjerujem da su oni moj motor, gorivo za nastavak okretanja pedala kako bi im pomogao u učenju”, rekao je.

Ovo je doista jedna lijepa lekcija o požrtvovnosti za druge i ljubavi prema svome pozivu.