Upoznajte učiteljicu koja je posvetila život obrazovanju Afganistanki unatoč talibanima

Učiteljica Angela je posvetila svoj život obrazovanju mladih Afganistanki unatoč teškoj situaciji s talibanima.

Angela Ghayour imala je samo 5 godina kada su talibani preuzeli kontrolu nad njezinom državom i kada su rekli djevojkama da više ne mogu ići u školu. 

Bilo je to 1992. godine, a Angela je odjednom bila izolirana od svojih kolega usred građanskog rata koji je bjesnio u Afganistanu. Njezina je obitelj pobjegla iz grada Herata te su otišli živjeti u Iran gdje ona još uvijek nije mogla ići u školu jer njezina obitelj nije imala prave vize. 

Nakon dugih pet godina Angelin je otac napokon dobio prave papire, a ona je krenula u školu u Iranu. No, više nije bila zadovoljna upijanjem znanja samo za sebe. Sa samo 13 godina ona je pronašla način da širi znanje. 

Svaki dan nakon škole ona bi okupljala skupinu od oko 14-ero afganistanske djece koji još nisu mogli ići u školu. Dijelila je s njima sve što je naučila pojedini dan te je pomagala da se obrazuju kada im nitko nije htio pomoći. 

VIDI OVO: Učiteljica je uočila da nešto nije u redu s djevojčicom, brzo je reagirala

Vratila se u Afganistan te je postala učiteljica

Kada su talibani napokon svrgnuti mnogo godina kasnije, Angela se vratila u Afganistan te je postala učiteljica. Sada živi u Brightonu, Engleska, ali nije prestala raditi na obrazovanju mladih Afganistanki. 

Kada su Sjedinjene Američke Države napustile Afganistan 20 godina kasnije, talibani su ponovno preuzeli kontrolu te su proglasili da se djevojke iznad 7 godina starosti više ne mogu obrazovati. Angela nije čekala da vidi hoće li se jednog dana smanjiti restrikcije. Ona je pokrenula online školu da pomogne djeci da se obrazuju unatoč teškim uvjetima u kojima su živjeli. 

Učiteljica odgoj Afganistanki
Foto: Twitter

Online Herat School trenutno pomaže oko 1000 učenica da se obrazuju putem Skypa ili Telegrama. Učiteljice, od kojih mnoge žive u Iranu su profesionalke s iskustvom koje volontiraju za te djevojke. Do sada se toj plemenitoj misiji pridružilo oko 400 učitelja! 

„Osjećam da je ova škola rezultat svih mojih bolova, agonija i iskustava“, objasnila je Angela, „Naš moto je: ‘Olovka, a ne pištolj.’“ 

Obrazovanje daje moć bespomoćnima, a Angela i njezina vojska volontera stupaju naprijed odlučni da daju tim djevojkama priliku za borbu. To je samo još jedan dokaz da u svakoj tami postoji svjetlo – a mi ga možemo pronaći, mi možemo biti to svjetlo. 

NAJNOVIJE!