Upravlja li Isus tvojim brakom
Foto: Pixabay

Brak često može biti bitka za kontrolu gdje se i muž i žena bore za prevlast u odlukama, situacijama i pravilima. Ali dokle god i čovjek i žena ne shvate da osim Krista nijedna druga osoba ne bi trebala upravljati brakom, neće pronaći puninu Božjeg plana za svoju vezu.

Ako ste vjenčani već neko vrijeme, znate da brak nije uvijek šetnja po parku. I dok će postojati dobri dani i predivni dani, također će postojati i dani koji će biti tmurniji nego inače. Vremena u kojima moramo platiti račune, a izvor financija je presušio, kada se dovodi u pitanje vjernost, kada se različitosti sudaraju i kada se prioriteti ispituju – tih dana ćemo shvatiti da se ne možemo sami suočiti s brakom i našim supružnikom.

Ali, istinu govoreći, to nam i nije namijenjeno. Brak je trostruko, a ne dvostruko uže. Nije ni dvodijelna hijerarhija gdje jedno sjedi nad drugim, već trokut sa Jednim Gospodarem na vrhu i dva ruba na dnu. Taj vrh je mjesto na kojem bi trebao stajati Isus u vezi.

Ali ponekad postavimo drugog gospodara na vrhu ove piramide zvane brak. Ponekad zamijenimo Boga s novcem i donosimo odluke temeljene na tome. U drugim slučajevima, postavimo našu udobnost, zadovoljstvo i mišljenje drugih, a nekad čak i sami sebe. Što god postavili na vrh, ako Isus nije tamo, brak će uvijek biti teret.

Isus je temelj na kojem se sve ostalo gradi – svijet, crkva, naši životu, čak i naši brakovi. Ne postoji sigurniji kamen temeljac od našeg Gospodina Isusa. Misleći na Krista, Kološanima 1,17 objavljuje: “on je prije svega i sve stoji u njemu”.

Zato 1. Korinćanima 11,3 poručuje: “Ali htio bih da znate: svakomu je mužu glava Krist, glava ženi muž, a glava Kristu Bog.” Muž i žena imaju svoje uloge. Bog je odredio muškarca da bude brižni sluga koji vodi, dok je ženu odredio za pomoćnicu (od jednake važnosti). I dok ispunjavamo ove uloge, Isus također ima svoju ulogu. On je glava veze, onaj koji donosi odluke i povlači konce u svakom aspektu naših života ukljućujući i naš brak.

Kada postavimo Isusa kao Gospodina nad našim brakom, otvaramo sebe za Božja obećanja, Božju volju i Božju moć da teku kroz nas, dok nas On koristi za svoju slavu i daje nam ne samo svrhu, već sve što je potrebno da proživimo ovaj život i ispunimo zajedno naš poziv.

Autor: Patrick Mabilog; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today