Uskrsnu i ide pred vama u Galileju
Foto: churchofjesuschrist.org

Evanđelje dana za subotu, 8. travnja 2023. godine: Uskrsnu i ide pred vama u Galileju. (Matej 28, 1-10)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

Po suboti, u osvit prvoga dana u tjednu, dođe Marija Magdalena i druga Marija pogledati grob. I gle, nastade žestok potres jer anđeo Gospodnji siđe s neba, pristupi, otkotrlja kamen i sjede na nj. Lice mu bijaše kao munja, a odjeća bijela kao snijeg. Od straha pred njim zadrhtaše stražari i obamriješe.

A anđeo progovori ženama: »Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče. Hajde, vidite mjesto gdje je ležao pa pođite žurno i javite njegovim učenicima da uskrsnu od mrtvih. I evo, ide pred vama u Galileju. Ondje ćete ga vidjeti. Evo, rekoh vam.«
One otiđoše žurno s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše javiti njegovim učenicima. Kad eto im Isusa u susret! Reče im: »Zdravo!« One polete k njemu, obujme mu noge i ničice mu se poklone. Tada im Isus reče: »Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!«

Evanđelje dana – komentar

U nedjelju ujutro žene, koje su svjedočile Isusovoj smrti na križu, otišle su do groba. Učenici su mislili da je sve završilo tragedijom. Ni jedni ni drugi nisu bili spremni vidjeti prazan grob i čuti poruku anđela: “Zašto tražite Živoga među mrtvima? Sjetite se kako vam je rekao, dok je još bio u Galileji, da Sin Čovječji mora biti predan u ruke grešnika i biti razapet, i treći dan ustati.” (Luka 24, 5-7) Anđeo ih je potaknuo da vjeruju da je Isus doista uskrsnuo kao što je obećao. U radosti su zatim otišle podijeliti dobru vijest s drugim učenicima.

Je li ikakvo malo čudo da su žene, a ne apostoli, prve svjedočile praznom grobu i uskrsnulom Gospodinu? Izidor Seviljski, crkveni otac iz 7. stoljeća, komentira ovo: “Kao što je žena (Eva) prva okusila smrt, tako je žena (Marija Magdalena) prva okusila život.” Prva koja je posvjedočila za uskrslog Gospodina bila je žena iz koje je Isus istjerao sedam demona.

Koje je značenje otkotrljanog kamena? Bilo bi potrebno nekoliko ljudi da pomaknu takav kamen. A osim toga, zapečaćenu grobnicu čuvali su vojnici! Ovo je očito prvi znak uskrsnuća. Anđeo je otkotrljao kamen ne da otvori put našem Gospodinu da izađe, već da pruži dokaz ljudima da je on već izašao. Kao što je utroba djevice bila zatvorena, tako je i grob bio zatvoren, ali on je ušao u svijet kroz njezinu zatvorenu utrobu, i tako je napustio svijet kroz zatvoreni grob.

Drugi crkveni otac primijetio je: “Da bismo vidjeli uskrsnuće, prvo se mora otkotrljati kamen s naših srca” (Petar Krizolog, 5. stoljeće). Poznajete li radost uskrsnuća?
Značajno je da su se učenici prvo morali pozabaviti praznim grobom prije nego što su se mogli uhvatiti ukoštac s činjenicom da je Sveto pismo proreklo da će Isus umrijeti za naše grijehe i potom pobjedonosno ustati.

Jedno je sigurno: da Isus nije uskrsnuo od mrtvih i ukazao se svojim učenicima, nikada ne bismo čuli za njega. Ništa drugo nije moglo promijeniti tužne i očajne muškarce i žene u ljude pune radosti i hrabrosti. Stvarnost uskrsnuća središnja je činjenica kršćanske vjere. Po daru Duha Svetoga Gospodin nam daje “oči vjere” da upoznamo njega i snagu njegova uskrsnuća. Najveća radost koju možemo imati je susresti se sa živim Gospodinom i upoznati ga osobno. Slavite li blagdan Uskrsa s radošću i zahvalnošću za pobjedu koju je Isus za vas izvojevao nad grijehom i smrću?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse Kriste, pobijedio si grob i omogućio si nam novi život. Daj mi oči vjere da Te vidim u Tvojoj slavi. Pomozi mi da Ti se približim i da rastem u spoznaji Tvoje velike ljubavi prema meni i svakom čovjeku. Daj da moja vjera raste iz dana u dan i donosi dobar plod za Tvoje Kraljevstvo. Amen!