Uskrsnuće tijela Isus
Foto: Lsd.org

Uskrsnuće tijela i duha je bilo stvarno tog uskrsnog jutra, a bit će i naša stvarnost ako vjerujemo u Isusa. Je li Isus imao drugo tijelo nakon uskrsnuća?

Biblija vrlo jasno govori kako je Isusovo uskrsnuće bilo tjelesno uskrsnuće, a ne samo duhovno kako neki kultovi govore.

Isus Krist iz Nazareta je zapravo umro tjelesnom smrću i tjelesno je uskrsnuo od mrtvih. Postoje dva glavna razloga kako znamo da je Isusovo proslavljeno, uskrslo tijelo bilo ono isto tijelo koje je imao prije smrti.

Njegovi ožiljci

Kada je Isus došao kod učenika nakon svog uskrsnuća, On im je pokazao ožiljke na svojim rukama i bokovima; ondje gdje su Ga proboli čavli i koplje. Pogledajmo na Ivana 20, 19-20. Ondje piše: „I uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: “Mir vama! To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina“.

Ti ožiljci bili su pokazatelj nekoga tko je bio razapet na križu. Taj čovjek nije bio varalica ili prevarant; to je zaista bio njihov uskrsli Gospodin!

VIDI OVO: Tko je prvi vidio uskrslog Isusa?

Ima li Isus još uvijek svoje ožiljke?

Tako je rekao

Isus se pobrinuo da Njegovi učenici znaju kako On nije neka utvara ili duh. Isus je dopustio Tomi da fizički dotakne Njegove ruke i bokove nakon što je Toma rekao kako neće vjerovati dok ne dotakne Isusa. (Ivan 20, 26-29) Pogledajmo ponovno Isusove riječi u Luki 24, 38-39: „Reče im Isus: “Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam“.

Što je s cestom prema Emausu?

Ljudi često pitaju zašto učenici koji su išli cestom prema Emausu nisu prepoznali uskrslog Isusa. Je li On izgledao tako neprepoznatljivo da ti učenici nisu znali tko je On? Ne prema onome što piše u Luki 24, 16, gdje piše da njihovim očima „bijaše uskraćeno da Ga vide“.

Isus je hodao s njima na cesti i učio ih je o dijelovima Pisma gdje piše o Njemu. (Luka 24, 27) Sve dok Isus nije slomio kruh njima oni nisu mogli vidjeti tko je Onaj koji im govori. (Luka 24, 30-31)

VIDI OVO: Kako će izgledati naša uskrsla tijela?

Učenici odlaze loviti ribu

Sličan događaj se dogodio u Ivanu, 21. poglavlje. Sedam učenika, uključujući i Petra, odlučili su otići loviti ribu, ali cijelu noć nisu ništa ulovili.

Tada se pojavio Isus pokraj njih na obali i rekao im neka bace mreže na drugu stranu, no tekst ukazuje na to da oni nisu znali da je to bio Isus. Nakon što su poslušali Njegovu riječ njihove mreže bile su čudesno ispunjene ribom koje je bilo toliko da ih nisu mogli sve ugrabiti.

Nakon tog čuda Petar je ustvrdio: „To je Gospodin“! Nadalje, Isus je sjeo i jeo ribu (fizički obrok) s tim učenicima i „nitko od učenika nije se usudio upitati Ga: „Tko si ti?“ Jer oni su znali da je to Gospodin“. (Ivan 21, 12) Mi isto tako možemo vjerovati da je to bio naš tjelesno uskrnuli Gospodin! On je zauvijek živ!

Autor: Jesse Mitchum; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net