NaslovnicaZdravlje9 činjenica o utjecaju marihuane na zdravlje

9 činjenica o utjecaju marihuane na zdravlje

Kako marihuana utječe na zdravlje - je li dobra ili loša? U ovom tekstu donosimo 9 činjenica o utjecaju marihuane koje trebate znati.

Prošle godine sastavljen je odbor znanstvenika kako bi pregledali svu literaturu povezanu za učinak marihuane na zdravlje.

Odbor je procijenio oko 10 700 istraživanja te su donijeli oko 100 različitih zaključaka povezanih za utjecaj marihuane na zdravlje. Zaključci su objavljeni u izvještaju od preko 400 stranica.

Donosimo 9 činjenica o utjecaju marihuane koje trebate znati:

1. Termin marihuana i kanabis se odnose na dio biljke Cannabis sativa L, uključujući korijenje, sok iz bilo kojeg dijela bilje, svaki spoj, proizvod, sol, mješavinu, pripravak takve bilje, njezinih sjemenki ili iscjetka. Spojevi koji izazivaju opijenost i mogu biti medicinski primjenjivi su kanabinoidi, vrsta kemijskih spojeva koji djeluju na kanabinoidne receptore u stanicama koje sprječavaju rad neurotransmitera u mozgu.

Biljka marihuane sadrži više od 100 kanabinoida. Trenutno, dva glavna kanabinoida koja potječu iz marihuane, a zanimljiva su medicini jesu delta-9-tetrahidrokanabinol (THC) i kanabidiol (CBD).

2. Postoje čvrsti znanstveni dokazi za samo 3 medicinske primjene kanabisa i canabinoida: tretiranje kronične boli kod odraslih osoba; tretiranje povraćanja i mučnine uzrokovane kemoterapijom; poboljšanje simptoma multipleks skleroze.

VIDI OVO: 10 stvari koje bi kršćani trebali znati o marihuani

3. Postoji mnoštvo čvrstih dokaza koji povezuju korištenje kanabisa i povećani rizik od prometnih nesreća. Osobe koje koriste marihuanu ili u krvi, slini i urinu imaju tragove THC-a, imaju 20-30% veću mogućnost da će izazvati prometnu nesreću.

pušenje marihuane
Foto: Chuck Grimmett/Flickr

4. U područjima Amerike gdje je marihuana legalizirana, povećan je rizik od nenamjernog predoziranja djece. Nema dovoljno dokaza kako bi se podržala ili odbacila povezanost između korištenja kanabisa od strane odraslih osoba i smrti od predoziranja kanabisom.

5. Korištenje kanabisa unutar posljednja 24 sata jako negativno utječe na kognitivne domene učenja, pamćenja i pažnje. Ujedno, nekoliko istraživanja pokazuje da postoje problemi sa kognitivnim domenama učenja, pamćenja i pažnje za osobe koje su prestale pušiti kanabis.

VIDI OVO: TRAVU JE BOG STVORIO: Zašto bi pušenje marihuane bio grijeh?

Korištenje kanabisa u adolescentskoj dobi povezano je s problemima u obrazovanju, uspjehu na fakultetu, problemima sa zapošljavanjem i zarađivanjem, problemima sa društvenim vezama i društvenim ulogama.

6. Kanabis povećava rizik od razvitka šizofrenije i drugih psihoza – što je korištenje učestalije, veći je rizik. No, kanabis ne utječe na povećan rizik od depresije, tjeskobe ili PTSP-a.

7. Istraživanje naznačuje da je korištenje kanabisa povezano s povećanom opsjednutošću i razmišljanjem o samoubojstvu, s povećanim pokušajima samoubojstva i s većim rizikom smrti kao posljedicom samoubojstva. Istraživanje je otkrilo da aktivni korisnici kanabisa (koristili su ga 40 ili više puta) imaju veći rizik od samoubojstva.

8. Postoje snažni dokazi da je korištenje kanabisa u ranoj dobi rizični faktor za razvitak problema korištenja kanabisa. Rizični faktori u adolescentskoj dobi, koji dovode do povećane mogućnosti zloupotrebe kanabisa su: problemi s ponašanjem, raniji početak konzumiranja alkohola, nikotina, roditelji koji zloupotrebljavaju alkohol, loš uspjeh u školi, introvertna ponašanja i seksualno zlostavljanje u dječjoj dobi.

VIDI OVO: Što Biblija kaže o rekreativnoj upotrebi marihuane?

Tjeskoba, poremećaji ličnosti i bipolarni poremećaji nisu rizični faktori za razvitak korištenja kanabisa.

9. Većina istraživanja sadržavala je povezanost između korištenja kanabisa i korištenja ili ovisnosti o drugim supstancama (alkohol, duhan i druge droge), s nekim podatcima koji ukazuju da je ta pojava češća kod mlađih osoba te da ovisi o učestalosti korištenja kanabisa.

Autor: Joe Carter; Prijevod: Ida U.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org