Tetoviranje kanom

Tetoviranje kanom može se činiti kao potpuno nevin i uobičajen način za zabavu i izražavanje. Za većinu ljudi, u njima nema ništa trajno.

No, jedna je obitelj imala iskustvo s takvom tetovažom koje je ostavilo strašne posljedice na njihovu sedmogodišnju kćer, Madison Gulliver. Sve je počelo kada je njezina majka oboljela tijekom obiteljskog odmora.

Dok su odsjedali u hotelu u Hurghadu, Egipat, majka Gulliver dobila je tešku upalu mjehura te je bila hospitalizirana. Njezini su sin i kćer ostali kraj nje bez ikakvog prigovora.

Kao nagradu za njihovo strpljenje, njihov ih je otac odveo do salona kako bi dobili privremene, crne kana tetovaže. Madisonin brat, Sebastian (9) požalio se da ga tetovaža svrbi tako da su ju oprali.

Madison nije imala nikakvih prigovora dok nisu stigli kući u Englesku. Primijetila je da ju tetovaža svrbi, a njezini su roditelji ugledali crveni osip koji se pojavio oko njezine ruke.

Kada su se pojavili plikovi, njezini su roditelji postali iznimno zabrinuti. Počeli su istraživati te ih je to navelo da ju odvedu doktoru.

Nakon što nikakva krema nije pokazala djelovanje odveli su ju na hitnu, a nakon toga i na odjel za opekline u Salisbury bolnici. Doktor je pronašao velike količine para-phenylenediamina u Madisoninim opeklinama.

PPD se često koristi kako bi henna tetovaže bile tamnije. Navodno, bilo je dovoljno PPD-a  u kani koja se koristila za Madisoninu tetovažu da je došlo do snažne reakcije.

Debele plikove su specijalisti morali rezati

Plikovi na Madisoninoj ruci bili su tako debeli da su ih specijalisti morali rezati kako bi liječili opekline ispod njih. Madisonin je otac rekao da je bila iznimno hrabra tijekom svega što se događalo.

„Htjela je vidjeti što doktori rade tako da ju nismo mogli navesti da odvrati pogled. Bila je jako dobra i govorila je ‘propustili ste jedan’“, rekao je.

Sličan se slučaj dogodio u travnju u Maroku. Jutro nakon što je otišla na crtanje henne, Sophie Akis primijetila je užasne plikove preko cijelih svojih ruku.

Nije nikako mogla posjetiti bolnicu u Maroku tako da su joj u ljekarni povili ruke dok se ne vrati kući. Akis sada upozorava ljude na opasnosti crne kane.

FDA već nekoliko godina upozorava ljude da budu vrlo oprezni kada je riječ o korištenju crne kane. Dok je tradicionalna crveno-smeđa kana koja se koristi u Africi i Aziji većinom bezopasna, u crnoj se kani koriste kemikaliju koju su zabranili za korištenje u boji za kosu.

To je kemikalija PPD koja je uzrokovala Madison tako mnogo boli. Vrlo je važno čuvati se crnih ili plavih kana tetovaža te provjeriti ima li formula koja se koristi kakvih opasnih tvari.

Jadna je Madison mnogo propatila zbog svojih ozljeda, ali je sve hrabro podnosila. Njezini se roditelji nadaju da će dijeljenjem svog stravičnog iskustva s crnom kanom pomoći drugim obiteljima da ne naprave istu pogrešku.