Veganska prehrana mi je uništila zdravlje, tvrdi bivša veganka
Foto: Instagram

Velika zagovornica i promotorica veganske kuhinje na kraju se zbog vlastitih uvjerenja i navika razboljela.

Početkom prošle godine zvijezdu i promotoricu veganske kuhinje, Virpi Mikkonen, uznemirila je pojava neobičnog osipa na licu.

Bilo je tu još alarmantnih znakova, poput prehlade koje se nije mogla riješiti, lomljivih noktiju, potpunog nedostatka energije i – najšokantnije od svega – izgubila je mjesečnicu u dobi od samo 37 godina.

Analiza krvi pokazala je da su joj razine folikul-stimulirajućeg hormona (FSH) na razinu uobičajenoj za žene koje ulaze u menopauzu. Tada se prvi put susrela i s naletima vrućine koje prate ovo stanje.

Da stvar bude gora, Virpi je stvorila zavidnu karijeru uvjerivši svoje brojne sljedbenike da prihvate ovaj način prehrane, prenosi Daily Mail.

Foto: Pixabay

Kao veganka se razboljela od sirove hrane

Velika zagovornica i promotorica veganske kuhinje na kraju se zbog vlastitih uvjerenja i navika razboljela. Pomoć je potražila kod liječnice kineske medicine koja joj je dijagnosticirala „nedostatak yina“ i preporučila da drastično smanji konzumaciju sirove hrane. Salate, svježi sokovi i smoothieji bili su do tada okosnica njezine prehrane.

PROČITAJTE: 4 načina kako pomoći osobi s poremećajem u prehrani

Virpi je za doručak uglavnom jela hladno prešani sok od celera, krastavaca, komorača i peršina. Za ručak je jela salatu od špinata, potočarke, krastavaca, komorača i slanutka posutu sjemenkama suncokreta, bundeve i sezama.

Liječnica kineske medicine savjetovala joj je da sve namirnice jede kuhane i tople. Još radikalnija preporuka bila je da ponovo počne svakodnevno jesti hranu životinjskog podrijetla.

Kada je napustila vegansku prehranu, ubrzo se počela osjećati izvrsno

Budući da nije jela meso 15 godina, osim dok je nosila svoju sedmogodišnju kćer, prva reakcija na ovu preporuku bio je šok, ali nakon što je napustila vegansku prehranu, ubrzo se počela osjećati izvrsno.

Foto: Instagram

„Osjećala sam se poput motora koji je ostao bez goriva. Jednostavno sam bila prazna“, objašnjava Virpi koja sad osobito uživa u juhi od kosti koju pije poput napitka ili je dodaje gulašima i drugim jelima na žlicu. Također jede i jaja, što je velika promjena jer ih je donedavno zvala „pobačenim pilićima“.

PROČITAJTE: 6 pravila zdrave prehrane koja će vam produžiti život

Rezultati povratka na prehranu namirnicama životinjskog podrijetla bili su zadivljujući. Virpi je ponovo bila puna energije i motivirana za rad, bolje je spavala, a nestali su naleti vrućine i bolovi koji su je mučili. Najbolje od svega bilo je što joj se nakon nekog vremena vratila i mjesečnica.

Problemi do kojih može dovesti veganska prehrana

Manjak proteina – proteini su temelj svih živih stanica. Njihov manjak može dovesti do slabljenja imuniteta, odnosno sposobnosti organizma da se bori protiv bolesti.

Manjak omega-3 masnih kiselina – ukoliko ne konzumirate ribu teško ćete tijelu osigurati dovoljno ovog važnog nutrijenta ključnog u suzbijanju upalnih procesa u tijelu.

Manjak kreatinina – pronalazimo ga isključivo u mesu i ribi, a naše tijelo ga koristi za proizvodnju energije u mišićima. Bez kreatinina osjećat ćete se umorno i iscrpljeno.

Manjak željeza – ukoliko tijelu osiguravate željezo isključivo putem zelenog lisnatog povrća morate biti vrlo oprezni uzimate li ga dovoljno.

Slavna gastroblogerica nije ni pomišljala na to da će je prelazak na vegansku prehranu jednog dana koštati zdravlja. Vjerovala je da je to prava odluka i da će se osjećati bolje i biti zdravija, piše Ordinacija.hr.