Velika srijeda
Foto: freebibleimages.org

Velika srijeda je važan dan u Velikom tjednu. Što se značajno dogodilo na Veliku srijedu, a da to trebamo znati? 

U kalendaru Velikog tjedna promatramo osam dana. Svaki dan odgovara danu u Isusovom životu koji vodi do njegove smrti i uskrsnuća i ima posebno duhovno značenje. Primjerice, Cvjetnica slavi Isusov ulazak u Jeruzalem na magarcu, dok na Veliki ponedjeljak i utorak Isus provodi vrijeme s učenicima.

Velika srijeda: Što se značajno dogodilo na današnji dan?

Velika srijeda obilježava događaje opisane u Mateju 26, 12-14; Marku 14, 10-12 i Luki 22, 3-6, gdje Juda pristaje izdati Isusa.

No, prije ovih događaja događa se nešto što ih pokreće: žena pomazuje Isusa skupocjenom pomasti – polije ga po glavi. Prema Ivanu 12, Juda ju je prekorio što je to učinila, tvrdeći da se pomast mogla prodati i novac od prodaje se mogao dati siromašnima.

To ne reče [Juda] zbog toga što mu bijaše stalo do siromaha, nego što bijaše kradljivac: kako je imao kesu, kradom je uzimao što se u nju stavljalo. (Ivan 12, 6)

Isus je znao što je Juda namjeravao, zato je dodao: “Pusti je! Neka to izvrši za dan mog ukopa!” (Ivan 12, 7).

Evanđelja na nekoliko različitih načina opisuju ono što je Juda učinio sljedeće. Marko i Matej s ovog događaja idu izravno do Jude koji razgovara s glavarima svećeničkim, dok Luka 22, 3 kaže da nakon ovog događaja “Sotona uđe u Judu zvanog Iškariotski koji bijaše iz broja dvanaestorice.”

PROČITAJTE: Veliki tjedan: Što je to?

Dakle, nakon Isusovog ukora, Juda se susreo s glavarima svećeničkim i oni su mu dali 30 srebrnjaka da izda svoga učitelja. Nakon toga “tražio priliku da im ga preda mimo naroda” (Luka 22, 6). Drugim riječima, Juda je pristao špijunirati Isusa za glavare svećeničke. Zbog toga se Velika srijeda naziva i “špijunska srijeda”, jer se tradicionalno smatra danom kada se Juda urotio s lokalnim vlastima da izdaju Isusa.

Trebamo li slaviti Veliku srijedu?

Ovisno kojoj kršćanskoj konfesiji pripadate, ovaj dan se može slaviti, ali i ne mora. Oni koji slave Veliku srijedu, obično je obilježavaju čitanjem Svetog pisma i odlaskom na bogoštovlje.