Laži o zaljubljivanju
Foto: Pixabay

Laži o zaljubljivanju zasjenjuju istinu koja se tiče veze i samog braka. Trebamo paziti da na nasjednemo na velike laži koje nam ovaj svijet nudi.

Zaustavite me ukoliko ste već čuli ovo: Zgodan muškarac na plaži (ili u kafiću, tramvaju i sl.) i ugleda lijepu djevojku. Njihovi se pogledi susretnu te se jedno drugome nasmiju. Bila je to ljubav na prvi pogled! Oni počinju izlaziti na spojeve, božićne tulume, putovanja, sve dok konačno muškarac ne klekne i pita djevojku da se uda za njega. Ona pristane i kraj priče.

Naša je kultura previše zaljubljena u ljubav. Nailazimo na nju svugdje; u knjigama, filmovima, glazbi, pa čak i u reklamama za žvakaće gume! Ni kršćani nisu imuni, samo ih pitajte jesu li ikad čitali fikcije o Amišima.

Nema ničeg lošeg u veličanju romantike, ali postoji velika razlika između istinske ljubavi i ideje o ljubavi. Rachel Watson iz Relevant Magazinea vjeruje da naše društvo ‘pada’ na nekoliko opasnih laži o ljubavi. Ona piše:

Laž: Bit ćete sretni kad uđete u brak.

„Drugim riječima, loša sreća, samci. Vi propuštate. Samo oženjeni ljudi znaju što je istinska sreća. Ali čekati sreću, bilo da ste samci koji čekaju brak, oženjeni koji čekaju djecu ili pak oženjeni koji čekaju da se supružnik/ca promijeni, je idolopoklonički teritorij. Kada ograničavamo svoju sreću sve dok ne dobijemo ono što želimo, traje začarani krug nezadovoljstva. Bog nas poziva da upravo sada budemo zadovoljni:

Hebr 13,5: „U življenju ne budite srebroljupci, zadovoljni onim što imate! Ta on je rekao: Ne, neću te zapustiti i neću te ostaviti.“

Laž: Ljubav sve popravlja.

U filmovima, ljubav je uvijek odgovor. Životi likova mogu se raspadati, njihov svijet može biti na rubu kolapsa, sve dok ne upoznaju „onog pravog“ – odjednom svi problemi nestanu. Ljubav je sve što trebate, zar ne? Stvaran život je drugačiji. Ma kolika ta ljubav bila, suprug ne može neprestano udovoljavati svojoj ženi u postporođajnoj depresiji. Supruga ne može stalno podizati suprugovo samopouzdanje nakon što izgubi posao. Kada očekujemo da ljubav naših supružnika rješava sve naše probleme, nužno se pripremamo na razočaranje.  Iako ih svakako čini lakšima za pretrpjeti, ljubav ne može učiniti da problemi nestanu. Ljubav je moćna, ali nije svemoćna.

Prihvaćanje ovoga ostavlja manje prostora za razočaranje i više prostora za milost. Jer, vidite, ljubav rješava sve – ali Kristova ljubav. Ona rješava naš najveći problem grijeha i razdvojenosti od Boga. Očekujući da vaš supružnik bude i vaš Spasitelj će vas zasigurno ostaviti nezadovoljnima. Usredotočenost na Krista osigurava spasenje. On sam može skinuti sa nas teret i preuzeti našu krivnju; i to ne samo kratkotrajno, već zauvijek.

Watson nije jedina koja brine. Mnogi kršćani samci osjećaju da je pritisak ‘hodanja’ s nekime ili udvaranja postao nemoguć u današnjoj vezama nastrojenoj klimi. Brak je postao idol unutar Crkve, dok seksualna ekspresija dominira vanjskim svijetom. Nadalje, postoji snažna filozofija koja zagovara da se radi sve ono što je dobro za tebe (poznata kao Radi ono što te čini sretnim). Pastor Stephen Altrogge smatra da je ovo najveća pogreška o ljubavi koju smo prihvatili,

Laž: Sve se vrti oko tebe.

„Kršćani slijede zajednicu. Ovaj princip vrijedi za romantične parove, baš kao što vrijedi i za svakog drugog kršćanina.  Kao kršćani, mi smo dio Božje obitelji i dopuštamo drugim kršćanima da nam budu primjer u življenju. Ljubavni parovi su pozvani na to da dopuste drugim kršćanima govoriti im o istini u ljubavi. To ne znači da se trebaju družiti isključivo u grupama ili samo u kontekstu stvaranja obitelji. To jednostavno znači da trebaju otvoriti svoje živote drugim vjernicima.

Ljubav, prava ljubav, zahtijeva rad. Zahtijeva nesebičnost i ustrajnost u rastu. Kao što nam Pisma govore u Prvoj poslanici Korinćanima 13, ljubav je strpljiva, ljubazna i ponizna. I ako se uistinu nadamo imati plodonosnu, ispunjenu vezu kao što je Bog i naumio, onda moramo prvo upamtiti kako brinuti jedno za drugo baš kao što je On naumio.

Autor: Ryan Duncan; Prijevod: Suzana Z.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: