Veliki utorak: Što se dogodilo na ovaj dan?

Na Veliki utorak, samo dva dana prije nego što je Isus izdan na Veliki četvrtak, evanđelje nam nudi pregled Isusovih aktivnosti u Jeruzalemu i oko njega (vidi Mt 21-26).

Isus tijekom Velikog tjedna, pa tako i na Veliki utorak, na poseban način priprema svoje učenike za ono što će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana.

Počevši od Cvjetnice, Crkva voli usporiti i slijediti Isusove korake dok priprema svoje učenike za svoju muku, smrt i uskrsnuće. Iako većina događaja pronađenih u evanđeoskim izvještajima nema određeni datum ili vrijeme, one koji su se dogodili tijekom ovog tjedna relativno je lako pronaći.

Prispodoba o smokvi ispričana je na Veliki utorak

Isus hoda do Jeruzalema iz Betanije i primjećuje suhu smokvu.

„Ugleda smokvu kraj puta i priđe k njoj, ali ne nađe na njoj ništa osim lišća pa joj kaže: »Ne bilo više ploda s tebe dovijeka!« I smokva umah usahnu. Vidjevši to, učenici se začude: »Kako umah smokva usahnu!« Isus im odvrati: »Zaista, kažem vam, ako budete imali vjeru i ne posumnjate, činit ćete ne samo ovo sa smokvom, nego – reknete li i ovoj gori: ‘Digni se i baci u more!’, bit će tako. I sve što zaištete u molitvi vjerujući, primit ćete.«“ (Mt 21,19-22)

Tog su dana farizeji propitivali Isusa, kao i mnogo puta do tad

Ubrzo nakon ulaska u grad Jeruzalem, Isus ide do Hrama. Tamo su ga farizeji i saduceji iskušavali, pitajući ga o njegovoj vlasti.

„I uđe u Hram. Dok je naučavao, pristupiše mu glavari svećenički i starješine narodne te ga upitaše: »Kojom vlašću to činiš? Tko ti dade tu vlast?« Isus im odgovori: »I ja ću vas jedno upitati. Ako mi na to odgovorite, ja ću vama kazati kojom vlašću ovo činim. Krst Ivanov odakle li bijaše? Od Neba ili od ljudi?« A oni umovahu među sobom: »Reknemo li ‘Od Neba’, odvratit će nam: ‘Zašto mu, dakle, ne povjerovaste?’ A reknemo li ‘Od ljudi’, strah nas je mnoštva. Ta svi Ivana smatraju prorokom.« Zato odgovore Isusu: »Ne znamo.« I on njima reče: »Ni ja vama neću kazati kojom vlašću ovo činim.«” (Mt 21,23-27)

PROČITAJTE: Veliki tjedan: Što je to?

Prispodobe na Maslinskoj gori ispričane su pred večer toga dana

Isus se upušta u njihova pitanja, ali ubrzo odlazi iz Jeruzalema kako bi se vratio u Betaniju jer se bližila večer. Na povratku se zaustavlja na Maslinskoj gori i pripovijeda razne prispodobe o posljednjim vremenima (vidi Mt 24-26). Svoje prispodobe zaključuje pripremajući svoje učenike za ono što će se dogoditi sljedeće.

„I kad Isus završi sve te besjede, reče svojim učenicima: »Znate da je za dva dana Pasha, i Sin Čovječji predaje se da se razapne.«” (Mt 26,1-2)

Autor: Philip Kosloski; Prijevod: Katarina Zarinkijević; Izvor: Aleteia/zenavrsna.com;