Kršćanstvo znači da je promjena moguća. Duboka, korjenita promjena. Moguće je postati nježnog srca ako ste nekad bili tvrdog i neosjetljivog. Moguće je da ogorčenost i ljutnja prestanu dominirati u vama. Moguće je postati osoba puna ljubavi, bez obzira kakva je vaša prošlost.

Biblija navodi da je Bog odlučujući faktor u stvaranju nas onakvih kakvi bismo trebali biti. S predivnom jačinom Biblija govori, “Maknite zlobu i budite nježnog srca.” Ne kaže, “Ako možete …” ili “Ako su vaši roditelji bili nježni prema vama …” ili, “Ako nite bili loše tretirani …” Kaže,” Budite nježnog srca.”

Ovo je divno oslobađanje. Oslobađa nas od strašnog fatalizma koji kaže da je promjena nemoguća. Oslobađa nas od mehaničkih pogleda koje čine našu prošlost našom sudbinom.

Da sam u zatvoru i da Isus uđe u moju ćeliju i kaže, “Napusti ovo mjesto večeras.”, možda bih bio zbunjen, ali ako bih vjerovao Njegovoj dobroti i moći, osjetio bih polet nade da je sloboda moguća. Ako On zapovijeda, On to i izvršava.

Ako noć i oluja divlja i ako se valovi razbijaju iznad pristaništa, a Gospodin dođe i kaže mi, “Spremi se za plovidbu sutra ujutro.”, postoji eksplozija nade u mraku. On je Bog. On zna što čini. Njegove zapovijedi nisu prazne riječi.

Njegove zapovijedi uvijek dolaze s oslobađajućom istinom koja mijenja život ako u nju vjerujemo. Na primjer: “Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima (to je zapovijed) kao što i Bog u Kristu nama oprosti (ovo je istina koja mijenja život). Budite dakle nasljedovatelji Božji (zapovijed) kao djeca ljubljena i hodite u ljubavi kao što je i Krist ljubio vas i sebe predao za nas kao prinos i žrtvu Bogu na ugodan miris (istina koja mijenja život).” (Efežanima 4,32 – 5,2)

Postoji sila dovoljno moćna da promijeni život u istinama ovog teksta. Razmišljajte o njima sa mnom dok molite da vas ta sila promijeni.

  1. Bog nas je usvojio kao svoju djecu.

Imamo novog Oca i novu obitelj. Ovo slama fatalističke sile naše “obitelji po tijelu”. “Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji jer jedan je Otac vaš – onaj na nebesima.” (Matej 23,9)

Jednom sam čuo mladića kako citira Hebrejima 12, 10-11 sa suzama dubokog uvjerenja i velike radosti, jer ga je ovaj odjeljak uvjerio da ne misli o Bogu kao o svom nasilnom zemaljskom ocu: “Oni su nas doista nešto malo dana stegom odgajali kako se njima činilo, a On – nama na korist, da postanemo sudionici njegove svetosti. Isprva se, doduše, čini da nijedno odgajanje nije radost, nego žalost, ali onima koji su njime uvježbani poslije donosi mironosni plod pravednosti. ”

Oni su činili jedno … ali On čini drugo. Ovo je istina koja mijenja život. Možemo je saznati vjerovati i biti promijenjeni njome, bez obzira kakve zemaljske očeve imamo. Bog otkriva sebe u svojoj riječi da bi u potpunosti promijenio naš način razmišljanja o Njegovom očinstvu. Nismo prokleti da mislimo loše o Bogu, ako je naše odrastanje bilo loše.

  1. Bog nas voli kao svoju djecu.

Mi smo “voljena djeca”. Zapovijed voljeti druge ljubavlju Božjom ne visi u zraku; ona dolazi sa silom: “Budite nasljedovatelji Božji kao djeca ljubljena.” “Ljubav” je zapovijed, a “ljubljena” je sila.

  1. Bog nam je oprostio u Kristu.

Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti. Ono što je Bog za nas učinio postaje sila promjene u nama. Oprostio nam je. Ovo stvara vezu ljubavi i nade u budućnost. A zar dobrostivost ne dolazi iz srca preplavljenog nezasluženom ljubavlju i od vječne sigurnosti? Zapovijed da budemo dobrostivi ima više veze s onim što je Bog učinio za vas, nego što je vaša majka ili otac učinio za vas. Niste robovi svoje prošlosti.

  1. Krist vas je volio i dao je sebe za vas.

“Hodite u ljubavi kao što je i Krist ljubio vas.” Zapovijed da hodamo u ljubavi dolazi s istinom koja mijenja život – da smo voljeni. U trenutku kada se pojavi prilika za ljubav i neki glas kaže, “Nisi osoba koja može voljeti”, vi možete reći “Kristova ljubav prema meni me čini novom osobom. Njegova zapovijed da volim je jednako ostvariva za mene kao što je i Njegovo obećanje da me voli. ”

Moja molba je da se oduprete fatalizmu svom svojom snagom. Ne, oduprite se svom Božjom snagom. Promjena je moguća.

Autor: John Piper; Prijevod: Ivana R.; Izvor: DesiringGod.org