10 kršćana ubijeno u masakru u Nigeriji

Pojavili su se izvještaji o masakru tijekom uskršnjeg vikenda u kojem je ubijeno 10 kršćana u Nigeriji.

Napad se dogodio na Uskrsni ponedjeljak u tri zajednice u župi Svetog Tome Apostola u Bokkosu, država Plateau, a pripisuje se Fulani militantima.

Među žrtvama su trudnica i njezino nerođeno dijete, izvještava Aid to the Church in Need (ACN), a prenosi Christian Today.

Otac Andrew Dewan, direktor komunikacija u biskupiji Pankshin, gdje se napad dogodio, podijelio je užasne detalje o tome kako je trudničin trbuh “otvoren”.

“Beba nije bila pošteđena”, rekao je.

“Postoji obrazac ovih napada i oni su stalna značajka života u regiji. Mogli bi biti povezani s napadima tijekom Božića.”

U tim napadima, koji su trajali četiri dana na Božić, militanti Fulani ubili su najmanje 300 kršćana u divljanju u 26 sela u Bokkosu. Šesnaest kampova za interno raseljene osobe (IDPs) postavljeno je u Bokkosu nakon tragedije kako bi sklonili raseljene iz svojih domova.

Otac Dewan strahuje da je napad na Uskrsni ponedjeljak možda izveden kao osveta za ubojstvo dvoje mladih Fulana, od kojih je jednom odrubljena glava.

“To je ciklus nasilja. Mještani traže načine da se obrane od baraža nasilja”, rekao je.

“Sigurnosni odgovor vlade je neadekvatan. U vrijeme krize, zajednice nemaju povjerenja u vlade da ih zaštite. Sklanjaju se u crkvama, koje nisu navikle nositi se s takvim potopom interno raseljenih osoba”, rekao je.

Unatoč izazovima, rekao je da vjera održava Crkvu i raseljene, ali je također rekao da vlada “treba odigrati svoju ulogu” u zaštiti života svih građana.

“Na nama je da održimo naše propovijedanje evanđeoskih vrijednosti i potaknemo vladu da zaštiti živote ljudi”, rekao je.

Priznao je da je crkvama bio izazov pružiti potporu tolikom broju raseljenih osoba, ali je rekao da su spremne stajati uz njih “u svakom slučaju”.

NAJNOVIJE!